Krupnik

Krupnik tradycyjna polska zupa ugotowana na wywarze z kurczaka oraz jarzyn z dodatkiem kaszy jęczmiennej, ziemniaków i marchewki.

Czas przygotowania:  110minut

Ilość porcji: 4-6osób

Trudność przygotowania: średnie

SKŁADNIKI:

  • 800g drobiu (nogi,podudzia)
  • 200g kaszy jęczmiennej
  • 800g ziemniaków
  • 2 marchewki
  • 2 pietruszki
  • 1 mały korzeń selera
  • 1 cebula
  • 1 kawałek pora
  • 2 łyżki posiekanego kopru
  • 2 liście laurowe
  • 5 ziaren ziela angielskiego
  • 8 ziaren pieprzu
  • 2 łyżeczki soli
  • 1/3 płaskiej łyżeczki pieprzu
  • 1/3 łyżeczki kurkumy

1. Mięso opłukujemy i wkładamy do dużgo garnka. Warzywa obieramy kroimy w mniejsze kawałki, cebulę przypalamy i całość dodajemy do mięsa. Dorzucamy liście laurowe,ziele i pieprz. Zalewamy 4 litrami wody i gotujemy około 75minut. W trakcie gotowania wyławiamy szumowiny.

2. Po tym czasie wyławiamy kurczaka i warzywa. Zostawiamy do ostygnięcia.

Teraz do bulionu dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki, kaszę jęczmienną, sól i pieprz. Gotujemy na małym ogniu przez 25minut.

3. Pod koniec gotowania do zupy dorzucamy wystudzone i obrane na kawałki mięso z kurczaka, pokrojoną w kostkę marchew i pietruszkę(selera i pora nie dodajemy). Dodajemy również posiekany koper oraz kurkumę. Możemy ewentualnie doprawić do smaku solą i pieprzem. Jeszcze chwilę gotujemy i nasz krupnik jest już gotowy.

Smacznego 😉

Bądź na bieżąco z moimi przepisami, zapraszam na mój Instagram, FacebookTik Tok oraz YouTube.

Please wait...