Przepis na proste i pyszne ciasto przekładane, czyli kruche ciasto z budyniem i bezą, a także powidłami. Przepis sprawdzi się idealnie na każdą okazję!
Kruchy spód, kremowy budyń, lekko kwaśne powidła, a na koniec chrupiąca beza – to idealne połączenie, które po prostu rozpływa się w ustach. Z kilku prostych i podstawowych składników możesz stworzyć ten wyjątkowy deser.
Sprawdź również inne pomysły na ciasta z budyniem:
PRZEPIS – KRUCHE CIASTO Z BUDYNIEM I BEZĄ
składniki
Składniki na kruche ciasto:
- 250 g mąki
- 150 g masła
- 3 łyżki cukru
- szczypta soli
Składniki na budyń:
- 1 l mleka
- 3 budynie waniliowe (czyli 120 g proszku budyniowego)
- 100 g cukru
- 70 g masła
- 3 żółtka
Składniki na bezę:
- 3 białka
- 150 g drobnego cukru
- 1 łyżka skrobi ziemniaczanej
Dodatkowo:
- 300 g powideł śliwkowych
przygotowanie
Proporcje są na kwadratową formę 24×24 cm. Jeśli chcesz przygotować ciasto w dużej formie, pomnóż ilość składników 1,5 raza. Jak zrobić i upiec kruche ciasto?
- Z mąki, schłodzonego masła i cukru zarób zwarte ciasto, po czym zawiń je w folię spożywczą i włóż do zamrażarki na 10 minut.
- W tym czasie piekarnik nagrzej do 190 stopni Celsjusza.
- Schłodzone ciasto rozwałkuj na kształt kwadratowej formy, następnie przełóż do formy. Możesz również pokruszyć ciasto na spód formy, a następnie wyrównać je rękoma i lekko docisnąć. Ciasto ponakłuwaj widelcem i piecz około 15 minut (do zarumienienia). Gotowe kruche ciasto odstaw do wystudzenia.
Jak zrobić i upiec bezę?
- Białka ubij na sztywno. Następnie dodawaj po łyżce cukru, cały czas ubijając. Czas ubijania pomiędzy kolejnymi łyżkami cukru powinien wynosić około minuty. Na koniec dodaj skrobię ziemniaczaną i wymieszaj.
- W międzyczasie piekarnik nagrzej do 160 stopni Celsjusza.
- Na blachę do pieczenia (dużą blachę z piekarnika) wyłóż papier do pieczenia. Na środek papieru wyłóż ubitą bezę i wyrównaj ją, tworząc kształt formy, w której upiekłeś kruche ciasto.
- Wyrównaną bezę włóż do nagrzanego piekarnika i od razu zmniejsz temperaturę do 120 stopni Celsjusza. Piecz około 1 godzinę 20 minut z termoobiegiem.
- Gotową bezę odłóż do wystudzenia. Jeśli Twoja beza wyrośnie na boki ponad kształt formy, to obkrój brzegi bezy, aby miała taką wielkość, jak kruche ciasto.
Jak zrobić krem budyniowy?
- Kiedy kruche ciasto i beza wystygną, przejdź do zrobienia budyniu.
- Z litra mleka odlej 350 ml i wymieszaj z proszkiem budyniowym, cukrem i żółtkami.
- Pozostałe 650 ml mleka przelej do garnka, dodaj masło i zagotuj. Do gotującego się mleka dodaj mleko wymieszane z pozostałymi składnikami – całość mieszaj do momentu zagotowania. Przykryj i odstaw na 5 minut.
Jak przełożyć ciasto? W kwadratowym rancie lub w formie ułóż kolejno:
- Kruche ciasto
- Wyłóż połowę powidła śliwkowego i rozsmaruj.
- Wyłóż letni krem budyniowy – rozsmaruj dokładnie.
- Na krem budyniowy rozsmaruj drugą połowę powidła śliwkowego.
- Na wierzch ciasta wyłóż bezę – dociśnij ją lekko, aby przylepiła się do powidła.
Ciasto odstaw do wystudzenia i stężenia kremu – najlepiej na noc. Wierzch ciasta, czyli bezę możesz przykryć ręcznikiem papierowym, aby nie stała się wilgotna, a pozostała chrupiąca.
Zobacz inne przepisy na ciasta przekładane: