Przepis na puszystą piankę z czekoladą i żółtkami. Ten czekoladowy deser z bitą śmietaną jest niezwykle pyszny – ma delikatną konsystencję, ale intensywny smak. Dodatkowo przygotujesz go dosłownie w kilka chwil.
Do zrobienia tego prostego deserku potrzebujesz podstawowych składników, czyli śmietanka 30%, żółtka, czekolada i cukier. Polecam również dodać ekstrakt waniliowy, który jeszcze bardziej podkręci smak deserków. Dokładny przepis wraz z proporcjami znajdziesz poniżej.
Słoiczki do deserków
Jakie słoiczki deserowe wybrać? Przede wszystkim ładne, zgrabne i z wytrzymałego szkła. Ja najczęściej używam słoiczków francuskiej marki La Rochere, które polecam! Są to słoiczki z kolekcji Delice.
Zarówno te słoiczki do deserków, jak i inne produkty La Rochere znajdziesz w sklepie e-kuchcikowo.pl. Styl szkła pasuje niemal do każdej stylizacji – sprawdzą się jako zastawa na eleganckiej uroczystości, a także jako szkło podczas luźnego spotkania ze znajomymi.
Sprawdź również inne przepisy, które możesz podać w szkle La Rochere:
PRZEPIS – CZEKOLADOWY DESER
składniki
Składniki na czekoladową piankę:
- 100 ml śmietanki 30%
- 3 żółtka
- 25 g cukru
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 50 g gorzkiej czekolady (70%)
Dodatkowo:
- 50 ml śmietanki 30%
przygotowanie
Jak zrobić czekoladową piankę do deserku?
- Gorzką czekoladę umieść w miseczce i rozpuść w kąpieli wodnej lub w mikrofalówce. Roztopioną czekoladę odstaw do wystudzenia – powinna być lejąca, ale nie może być ciepła (co jakiś czas czekoladę zamieszaj, sprawdzając konsystencję i temperaturę – powinna być letnia).
- Kiedy czekolada stygnie, żółtka ubij z cukrem na puszystą, jasną masę. Ubijanie powinno potrwać 5-6 minut.
- Schłodzoną śmietankę ubij na sztywno (w osobnej misce). Do ubitej śmietany dodawaj partiami żółtka z cukrem, cały czas miksując. Na koniec dodaj ekstrakt waniliowy i strużką wlej letnią czekoladę, ubijając.
- Gotowy mus przełóż do dwóch słoiczków deserowych i włóż do lodówki. Ja użyłam słoiczków o pojemności 260 ml – znajdziesz je tutaj e-kuchcikowo.pl/9239-delice-naczynie-duze
Jak zrobić bitą śmietanę na wierzch deserku?
- Pozostałe 50 ml śmietanki 30% ubij na sztywno i wyłóż na wierzch deserków. Możesz dodać śmietan-fix.
- Deserki schłodź przed podaniem.
Sprawdź przepisy na inne desery w słoiczkach:
Bądź na bieżąco – odwiedź social media bloga:
Artykuł powstał przy współpracy ze sklepem e-kuchcikowo.pl.
Sprawdź najnowsze przepisy
- Deser limonkowy z bitą śmietaną (deser w kubeczku)
- Zjawiskowy sernik na zimno z galaretką i owocami
- Pierogi wegetariańskie – najlepsze pomysły na farsz
- Co zrobić z mascarpone? Zobacz 15 przepisów!
- 10 najlepszych fototapet 3D w 2024 roku – Sugestie i porady od projektanta wnętrz z 10-letnim doświadczeniem w Tapeko
- Deser brzoskwiniowy w pucharkach z galaretką