Strona główna Desery i wypieki Ciastka dla Świętego Mikołaja
Ciastka dla Świętego Mikołaja

Ciastka dla Świętego Mikołaja

Wymarzone mega ciastka dla Mikołaja. Perfekcyjne maślane ciastka z białą czekoladą, chrupiącymi wafelkami tortowymi, słonymi preclami i M&M’s. Przepis na ciastka przygotowałam z myślą o wizycie świętego Mikołaja, żeby podtrzymać rodzinną tradycję. Córka z moją pomocą napisała swój pierwszy w życiu list do Mikołaja, zostawiła go na parapecie wraz z ciastkiem, kakao oraz marchewką dla renifera. Jaka była radość o poranku kiedy okazało się że list zniknął, kakao zostało wypite, a po ciastku zostały jedynie okruszki. Mam świadomość że dla dziecka takie właśnie chwile tworzą niezapomniany świąteczny klimat, warto celebrować każdą okazję, zarówno małą i dużą. Przepis na poniższe ciastka jest bardzo przyjemny, ciastka są wypełnione po brzegi smakowitymi dodatkami. Po upieczeniu warto udekorować je dodatkowo preclami i lentilkami w świątecznych kolorach, to sprawi że efekt będzie jeszcze lepszy. Gorące ciastka zaraz po wyjęciu z piekarnika są miękkie, więc dodatki z łatwością się do nich przylepiają. Po wystudzeniu mikołajowe ciastka całkowicie stwardnieją i nabiorą ostatecznej chrupkości.

Ciastka z preclami, wafelkami, białą czekoladą i M&M's

Ciastka z preclami, wafelkami, białą czekoladą i M&M’s

5.0 z 1 głos
Danie: WypiekiKuchnia: AmerykańskaTrudność: Łatwe
Ilość

12

sztuk
Przygotowanie

25

min.
Pieczenie

15

min.
Kalorie

450

kcal

Maślane ciastka z białą czekoladą, wafelkami, słonymi preclami i M&M’s. Wymarzone mega ciastka dla Świętego Mikołaja lub na święta.

Tryb gotowania.

Dłuższe podświetlenie ekranu

Składniki:

  • 200 g miękkiego masła

  • 50 g cukru trzcinowego drobnego

  • 70 g zwykłego cukru

  • 1 łyżka cukru z wanilią

  • 2 żółtka

  • 200 g mąki pszennej

  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

  • 1/2 łyżeczki sody

  • 1/3 łyżeczki soli

  • 50 g białej czekolady (użyłam Milka)

  • 40 g zwykłych M&M’s lub Lentilków

  • 30 g precelków z solą

  • 20 g wafli tortowych

  • PONADTO DO DEKORACJI
  • kilka słonych precli

  • czerwone i zielone M&M’s lub Lentilky


Sposób przygotowania:

  • Do misy miksera przełóż miękkie masło, cukier trzcinowy, cukier kryształ i cukier waniliowy. Utrzyj mikserem na jasną puszystą masę przez około 10 minut. Dodaj żółtka i utrzyj jeszcze przez chwilę do połączenia masy.
  • Do puszystego kremu maślanego przesyp przez sito mieszaninę mąki, proszku do pieczenia i sody. Dodaj też odrobinę soli (warto dodać sól ponieważ świetnie podbija smak ciastek). Ponownie zmiksuj krótko do uzyskania jednolitej konsystencji.
  • Białą czekoladę i wafelki tortowe posiekaj drobno. Precle połam niedbale na mniejsze części. Przygotuj klasyczne M&M’s bez orzeszka w środku lub Lentilky. Wszystkie dodatki przełóż do masy i wymieszaj już tylko szpatułką.
  • Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia nakładaj porcje ciasta. Postaraj się zachować spore odstępy ponieważ ciastka podczas pieczenia mocno się rozpłyną. Najwygodniej nakładać porcje ciasta łyżką do lodów, nie ma potrzeby spłaszczania. Ciastka wstaw do nagrzanego piekarnika do temperatury 180 stopni (grzanie góra, dół bez termoobiegu) i piecz przez 15 minut.
  • Od razu po upieczeniu ciastka są bardzo miękkie, wręcz rozpływające się. Natychmiast po wyjęciu z piekarnika udekoruj gorące ciastka pozostałymi preclami oraz czerwonymi i zielonymi M&M’s, które z łatwością przylepią się do jeszcze lepkich ciastek. Pozostaw do całkowitego wystudzenia, dopiero po wystudzeniu ciastka stwardnieją i nabiorą ostatecznej kruchości.

Uwagi:

  • Po wystudzenia ciastka przechowuj w szczelnie zamkniętych pojemniku maksymalnie do 5 dni.

Instagram @proste.pesto

Obserwuj @proste.pesto i oznaczaj nas #proste.pesto

Facebook ProstePesto

Zobacz ProstePesto na Facebooku

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*