środa, 22 listopada 2023

Kimchi z brukselki

 Robiłam już kimchi prawie ze wszystkiego bo odkąd stałam się posiadaczką książki o kuchni koreańskiej wykorzystuję wszystkie przepisy z jej wnętrza bo są one bardzo zdrowe, pyszne i warto je wykorzystać. Książka jet skarbnicą przepisów które można zrobić w naszej polskiej kuchni i należy je zrobić. Przepis na kimchi z brukselki znalazłam jednak na blogu Szymona FiK, zrobiłam i tak mi posmakowało że robię często. Można je zajadać samo, jako dodatek do sałatek czy zup, jest znakomite i bardzo zdrowe.
Kimchi z brukselki - przepis

Kimchi z brukselki składniki:
  • 1000 g brukselki
  • 110 g soli morskiej
  • 7 płaskich łyżek koreańskiej papryczki ostrej gochugaru
  • 3 - 4 ząbki czosnku
  • ok. 250 - 300 ml sosu rybnego 
  • 2 kawałki imbiru wielkości kciuka
  • 1 kopiasta łyżka cukru kokosowego

Kimchi z brukselki przygotowanie:
  • Szatkuję małe, obrane główki brukselki.
  • Brukselkę zasypuję sola i zalewam wodą do wysokości brukselki i odstawiam na 12 godzin w temperaturze pokojowej.
  • Brukselkę przepłukałam na sicie i kilkukrotnie przelałam wodą.
  • Obrałam i zmiksowałam imbir razem z czosnkiem, dodałam gochugaru, sos rybny i cukier kokosowy, zmiksowałam jeszcze raz.
  • Połączyłam pastę z brukselką i wymieszałam.
  • Brukselką napełniłam słoiki do 3/4 wysokości i odstawiłam na blacie kuchennym na 3 dni a potem wstawiłam do lodówki.
  • Po ok. 2 tygodniach kimchi z brukselki jest gotowe do zajadania.

Smacznego

0 komentarze

Prześlij komentarz

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger