Fit ciasto marchewkowe na płatkach owsianych

Fit ciasto marchewkowe na płatkach owsianych

Fit ciasto marchewkowe stworzyłam jako alternatywę dla tradycyjnego ciasta marchewkowego, zachowując przy tym niesamowity korzenny smak. Zostawiam Wam dziś przepis na ciasto, które nie tylko rozpieszcza podniebienie, ale także kocha Wasze ciało, bo może być zdrowszym wyborem na coś słodkiego. Jest to więc doskonała propozycja dla tych, którzy pragną cieszyć się smakiem tradycyjnego ciasta marchewkowego bez zbędnych wyrzutów sumienia.

Ciasto zostało przeze mnie wzbogacone o zdrowe składniki, które dostarczą wam energii na cały dzień. Płatki owsiane górskie, orzechy włoskie, i do tego ta pyszna marchew – razem tworzą niezwykłą kompozycję smaków i aromatów. W kremie zamiast tłustego serka typu philadelphia użyć możecie mielonego twarogu najlepiej 0% tłuszczu 🙂

Przekonajcie się sami, jak w prosty sposób możecie przygotować coś pysznego, co jednocześnie będzie korzystne dla waszego zdrowia.

*Więcej przepisów znajdziesz na Instagramie #eatmefitme

Wykonanie

  1. Przygotowanie foremki: Rozgrzej piekarnik do 180 stopni Celsjusza. Wysmaruj formę do pieczenia olejem lub wyłóż ją papierem do pieczenia.
  2. W dużej misce połącz tarte marchewkę, płatki owsiane, posiekane orzechy włoskie i opcjonalnie suszone daktyle.
  3. A teraz czas na mokre składniki – w innej misce roztrzep jajka. Dodaj ksylitol, 2 łyżki oleju, proszek do pieczenia, cynamon, imbir, kardamon, goździki i sól. Dokładnie wymieszaj.
  4.  Dodaj mokre składniki do misy z suchymi składnikami. Wymieszaj wszystko dokładnie, aż składniki będą równomiernie rozłożone.
  5. Przelej ciasto do przygotowanej formy i wyrównaj powierzchnię.
  6. Piecz ciasto w rozgrzanym piekarniku przez około 50 minut lub do momentu, gdy wbity w środek patyczek będzie suchy.
  7.  Po upieczeniu wyjmij ciasto z piekarnika i pozostaw do ostygnięcia.
  8. Następnie nałóż na nie krem i posyp płatkami migdałów lub ulubionymi orzechami.

Składniki CIASTO

  • 350 g tartej marchewki
  • 160 g płatków owsianych górskich
  • 50 g orzechów włoskich
  • 4 jajka – 200g
  • 4 łyżki ksylitolu – 75 g
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 płaska łyżeczka cynamonu
  • 1/2 łyżeczki imbiru w proszku
  • 1 szczypta kardamonu
  • 1 szczypta mielonych goździków
  • 1 szczypta soli
  • 3 łyżki oleju
  • opcjonalnie 50 g suszonych daktyli
  • garść ulubionych orzechów lub płatków migdałów do posypania ciasta

Wykonanie

  1. Podgrzej delikatnie miód i zmiksuj go z pozostałymi składnikami na krem.
  2. Gdy ciasto wystygnie posmaruj je kremem i posyp ulubionymi orzechami lub płatkami migdałów.

Składniki KREM

  • 200 g zmielonego chudego twarogu
  • 1 łyżka miodu – około 40 g
  • 1 łyżeczka ksylitolu
  • szczypta soli

Jeśli spodobał Ci się ten wpis, odwiedź mój Fanpage na Facebooku – będziesz na bieżąco z kolejnymi pysznymi wpisami 😀

Znajdziesz mnie również na Instagramie.

Dodaj komentarz