Rogale Świętomarcińskie to tradycyjne słodkie wypieki regionu Wielkopolski przygotowywane na 11 listopada – święto Marcina.

Rogale Świętomarcińskie przygotowuje się z ciasta półfrancuskiego i nadziewa masą makową z białego maku, dzieło wieńczy się białym lukrem i posypuje posiekanymi migdałami.

Oczywiście w nadzieniu nie może zabraknąć oprócz białego maku także rodzynek, przechów włoskich, orzechów arachidowych i skórki pomarańczowej.

Kosztowaliście już takich rogali?

Jeśli macie ochotę upiec je sami, zapraszam do skorzystania z mojego przepisu.

 

PRZEPIS NA ROGALE ŚWIĘTOMARCIŃSKIE

Składniki:

ciasto:

200g masła w temperaturze pokojowej

500g mąki pszennej lub orkiszowej jasnej

4 łyżki cukru

3 dag drożdży

1 jajko

250 ml mleka

masa maskowa z białego maku – przepis

biały lukier – przepis

posiekane migdały

 

 

Jak zrobić rogale Świętomarcińskie:

W ciepłym mleku rozpuszczamy łyżkę cukru i świeże drożdże, zostawiamy do wyrośnięcia.

Mąkę przesiewamy do miski, mieszamy z pozostałym cukrem, jajkiem, wyrośniętym zaczynem drożdżowym.

Mieszamy ciasto łyżką, potem wyrabiamy ręcznie lub robotem kuchennym z hakiem do momentu aż będzie elastyczne i będzie odchodzić od reki.

Ciasto zawijamy w folię i wkładamy na godzinę do lodówki.

Po tym czasie ciasto wyjmujemy, rozwałkowujemy w prostokąt.

Na wierzchu prostokąta rozsmarowujemy 1/3 masła.

Ciasto składamy na trzy, zakładając dłuższe boki ciasta do środka, rozwałkowujemy.

To składanie ciasta i rozwałkowywanie powtarzamy jeszcze 2 razy.

Potem zawijamy w folię i wkładamy do lodówki na godzinę.

Po godzinie proces smarowania ciasta masłem, zawijania i wałkowania powtarzamy. Po nim znów chłodzimy ciasto przez godzinę w lodówce.

Po tym czasie proces powtarzamy ostatni raz i ciasto w folii wkładamy do lodówki na co najmniej godzinę lub na dłużej do momentu wykorzystania go.

Ciasto wyjmujemy z lodówki na 20 min przed pieczeniem go.

Ciasto wałkujemy na prostokąt, ten kroimy na kwadraty a te na pół, na trójkąty.

Na każdy trójkąt nakładamy masę makową i zwijamy rogal ( najpierw najkrótszy bok zawijamy na nadzienie, robimy po środku nacięcie, rozchylamy brzegi na boki i do końca zwijamy rogala).

Rogaliki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.

Pieczemy ok 25 min w 180st.

Studzimy. Dekorujemy białym lukrem i posiekanymi migdałami.

 

rogale_swietomarcinskie