LUSSEKATTER – SZWEDZKIE BUŁECZKI OCZY ŚW. ŁUCJI

Jak wiecie kocham drożdżowe wypieki i nie wyobrażam sobie tygodnia bez upieczenia czegoś słodkiego z ciasta drożdżowego.

Dziś mam dla Was przepis na szwedzkie bułeczki Lussekatter, zwane również bułeczkami Świętej Łucji.

Drożdżowe ciasto przygotowuje się z dodatkiem szafranu ( mniejszej lub większej ilości ), co nadaje bułeczkom niesamowity żółty kolor.

Są bardzo delikatne i puszyste.

Tradycyjnie w Szwecji przygotowuje się je w okresie świątecznym, a celebruje 13 grudnia, w hucznie obchodzonym dniu św.Łucji.

Wiąże się z nimi długa historia, o której kiedyś Wam opowiem!

W oryginale w spiralkach powinny znajdować się oczka z rodzynek – ja nie miałam więc posypałam grubym, krystalicznym cukrem.

Oszukane, ale równie pyszne!

Spróbujcie i Wy!

SKŁADNIKI:

( ok. 15 szt )

*mleko – 150 ml

*świeże drożdże – 50 g

*cukier – 150 g

*maka pszenna – 500 g

*masło – 90 g

*jajko L – 1 szt

*woda – 50 ml

*szafran

* jajko + mleko do posmarowania

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

Do letniego ( nie gorącego! ) mleka dodajemy pokruszone drożdże oraz cukier, odstawiamy na 5 minut.

Mąkę przesiewamy z cukrem, dodajemy miękkie masło oraz jajko. Zalewamy rozpuszczonymi drożdżami.

Wodę gotujemy z szczyptą szafranu, studzimy, dodajemy do pozostałych składników.

Wyrabiamy gładkie, elastyczne ciasto, zawijamy szczelnie i odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.

Dzielimy na 15 kawałków.

Z każdego formujemy wałek i skręcamy tworząc “ślimaka” z jednej i z drugiej strony.

Smarujemy roztrzepanym jajkiem z odrobiną mleka i ( posypujemy cukrem kryształem ).

Pieczemy ok. 20 minut w 180C.

Smacznego!

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

Facebook

Likebox Slider Pro for WordPress