Szukaj na tym blogu

niedziela, 5 listopada 2023

Pieczony schab z kością


 


 

Składniki:

-1,5 kg schabu z kością

-mieszanka przypraw: majeranek, pieprz, sól, czosnek suszony, papryka słodka i ostra 

-kilka ząbków czosnku

-olej do smażenia 


Mięso osuszyć ręcznikiem papierowym, usunąć ostrym nożem białą błonę/włókna.

W połowie schabu, wzdłuż, zrobić na całej długości  tunel, najlepiej za pomocą długiego, cienkiego noża lub dużego  patyka do szaszłyka.

Obrane ząbki czosnku  włożyć na całej jego długości.

Jeżeli ząbki są duże przekroić na pół lub ćwiartki. 

Następnie nakłuć mięso w kilku miejscach, natrzeć obficie mieszanką przypraw.

Odstawić do lodówki na noc lub na całą dobę.

Przed włożeniem do piekarnika mięso powinno nabrać temperatury pokojowej. Najlepiej niech postoi po za lodówką godzinę. 

 Przygotować rękaw do pieczenia mięsa i żaroodporne naczynie.

Na patelni rozgrzać dobrze olej, obsmażyć mięso z każdej strony na rumiano.

Włożyć do rękawa, zawiązać dobrze boki i wstawić do nagrzanego do 200° piekarnika (termoobieg )

Po pół godzinie zmniejszyć temperaturę do 180°C, piec jeszcze godzinę.

Wyłączyć piekarnik, pozostawić jeszcze mięso na 15-30 minut, aby odpoczęło.  

Po wyciągnięciu   z rękawa, pokroić na grube plastry wraz z kością.

Podawać obficie polany wytworzonym sosem.

Najlepiej smakuje w towarzystwie duszonej kapusty.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz