sobota, 28 października 2023

Projekt śniadanie: Dyniowa granola

Gdy poranek kolejny raz wita mnie ołowianymi chmurami, deszczem i wilgocią, odpalam piekarnik!
Wyciągam z lodówki ostatnią porcję dyniowego puree i mieszam z pozostałymi składnikami jesiennej granoli.
Po kilku chwilach cały dom pachnie ciepłą przytulnością cynamonu i resztą ferajny, która złoci się i nabiera chrupkości, by za chwilę wypełnić miseczkę samą dobrocią ♥
Owsiane płatki, wiórki kokosowe, żurawina i migdały ze słonecznikiem w podstawie, a do tego miód, olej kokosowy i przyprawy, które otulą od środka na cały poranek :)
Jeśli chcesz, możesz dodać orzechy laskowe i inne ulubione bakalie lub posiekaną czekoladę, gdy granola wystygnie.
Wsypuję chrupiącą dyniową granolę do miseczki, dodaję jogurt i kawałki świeżej, soczystej gruszki i kostki ciemnej czekolady.
Po takim śniadaniu, najbardziej pochmurne dni stają się przyjemne i pyszne, a te słoneczne jeszcze mocniej się złocą! :)







































Dyniowa granola
Potrzebujesz:
  • 2 łyżki oleju kokosowego
  • 3 łyżki miodu
  • 3/4 szklanki puree z pieczonej dyni
  • 2 szklanki płatków owsianych
  • 1/2 szklanki wiórków kokosowych
  • 2 łyżki nasion słonecznika
  • 1 czubata łyżka suszonej żurawiny
  • 2 łyżki płatków migdałów
  • 1 łyżeczka mielonego cynamonu
  • 1/2 łyżeczki mielonego imbiru
  • szczypta soli
  • 6 kostek czekolady (opcjonalnie)
Sposób przyrządzenia:
1. Olej kokosowy rozpuść z miodem i zdejmij z palnika.
2. Do miodu z olejem dodaj puree z dyni i połącz na jednolitą masę.
3. W misce połącz płatki owsiane z bakaliami, solą i przyprawami (oprócz czekolady).
4. Wlej do miski masę dyniową i bardzo dokładnie wymieszaj.
5. Wyłóż masę owsiano-dyniową równomiernie na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
6. Piecz w 180*C przez 30min. mieszając granolę co 10 min. aby była równomiernie przypiekła.
7. Wyjmij granolę z piekarnika i odstaw do wystudzenia, następnie dodaj posiekaną czekoladę jeśli chcesz. Przechowuj w szczelnie zamkniętym pojemniku.

Smacznego!







































Pumpkin granola
Ingredients:
  • 2 tablespoons of coconut oil
  • 3 tablespoons of honey
  • 3/4 cup of baked pumpkin puree
  • 2 cups of oatmeal
  • 1/2 cup of coconut flakes
  • 2 tablespoons of sunflower seeds
  • 1 heaping tablespoon of dried cranberries
  • 2 tablespoons of almond flakes
  • 1 teaspoon of ground cinnamon
  • 1/2 teaspoon ground ginger
  • pinch of salt
  • 6 pieces of chocolate (optional)
Method:
1. Melt the coconut oil with honey and remove from the heat.
2. Add pumpkin puree to the honey and oil and combine until smooth.
3. In a bowl, combine oatmeal with dried fruits, nuts and seeds, salt and spices (except chocolate).
4. Pour the pumpkin mass into the bowl and mix very thoroughly.
5. Spread the oat-pumpkin mixture evenly onto a baking tray lined with baking paper.
6. Bake at 180*C for 30 minutes. stirring the granola every 10 minutes. so that it is evenly browned.
7. Remove the granola from the oven and set aside to cool, then add chopped chocolate if you like. Store in a tightly closed container.

Enjoy!




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...