Udka kurczaka zapiekane z serem i sosem tatarskim

Inspirację na dzisiejszy obiad znalazłam jakiś czas temu na blogu kulinarna chwila. Pomysł przygotowania udek z kurczaka w wersji jak kotlety schabowe i zapieczenia ich z dodatkiem sosu tatarskiego i żółtego sera od razu przypadł mi do gustu.

Sos, jakiego nie wykorzystałam do mięsa, posłużył jako sos do ryżu. Wyszło ciekawie i jakoś tak inaczej niż robiłam do tej pory 🙂

  • 3 udka bez skóry i kości
  • ulubione przyprawy (u mnie sól, pieprz, szczypta mielonej papryki)
  • 2 jajka
  • bułka tarta
  • olej
  • tarty ser cheddar

Sos:

  • 4 średniej wielkości ogórki konserwowe
  • około 1/2 małego słoika marynowanych pieczarek
  • 100 g majonezu kieleckiego
  • 70 g jogurtu greckiego
  • 20 g musztardy sarepskiej
  • sól, pieprz

Ogórki konserwowe oraz pieczarki kroimy w bardzo drobną kostkę (lub umieszczamy w rozdrabniaczu i krótko miksujemy (powinny pozostać większe kawałki, nie miksujemy „na papkę”). Dodajemy majonez, jogurt oraz śmietanę. Doprawiamy solą oraz pieprzem, mieszamy.

Z udek usuwamy białe części, każde udko dzielimy na 2 kawałki. Delikatnie rozbijamy. Oprószamy solą, pieprzem, szczyptą mielonej papryki słodkiej i ostrej.

Jajka wybijamy na głęboki talerz, mieszamy rózgą kuchenną lub widelcem. Kotlety panierujemy w rozmąconych jajkach, a następnie w bułce tartej. Smażymy na rozgrzanym oleju, do zarumienienia (po kilka minut z każdej strony).

Gotowe „kotlety układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce. Na wierzchu rozprowadzamy po 1-2 łyżki sosu. Posypujemy tartym serem cheddar.

Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i zapiekamy przez około 10-15 minut.