Strona główna Dla dziecka Krem z kalafiora
Krem z kalafiora

Krem z kalafiora

Przepyszna zupa w sam raz na jesienny mood. Krem kalafiorowy z chrupiącymi grzankami idealny w trakcie jesieni, rozgrzewający i sycący. Przepis na kremową zupę z kalafiora jest bardzo prosty, zupę tą przygotujesz z podstawowych składników. Koniecznie podawaj ją z groszkiem ptysiowym lub chrupiącymi grzankami, osobiście jestem miłośniczką tej drugiej opcji. Domowe grzanki możesz przygotować z białego chleba pokrojonego w drobną kostkę. Wystarczy że oprószysz pieczywo odrobiną granulowanego czosnku i słodkiej papryki, a następnie zarumienisz na patelni. Takie chrupiące grzanki są najlepszym dodatkiej do wszelkich zup typu krem. Zapraszam także do zapoznania się z innymi ciekawymi przepisami na zupy z naszego bloga: rosół pieczony, krem z czosnku i cebuli czy krem cukiniowy.

Krem kalafiorowy

Krem kalafiorowy

5.0 z 1 głos
Danie: ZupaKuchnia: PolskaTrudność: Łatwe
Ilość

6

porcji
Przygotowanie

15

min.
Gotowanie

25

min.
Kalorie

80

kcal

Smaczny i bardzo prosty krem z kalafiora. Krem kalafiorowy wychodzi aksamitny, delikatny w smaku. Idealna zupa na jesienny mood.

Tryb gotowania.

Dłuższe podświetlenie ekranu

Składniki:

  • KREM KALAFIOROWY
  • 1,2 litra gorącego bulionu na mięsie i włoszczyźnie

  • 1 główka małego kalafiora

  • 2 ziemniaki

  • 1 cebula

  • 2 ząbki czosnku

  • 1 łyżeczka masła

  • 1 łyżka oleju słonecznikowo – rzepakowego

  • 2 łyżki gęstej śmietany 18%

  • sól i pieprz

  • PONADTO
  • grzanki z białego pieczywa*


Sposób przygotowania:

  • W garnku rozgrzej masło z olejem. Na tłuszcz wrzuć drobno pokrojoną cebulę i czosnek, zeszklij przez chwilę.
  • Następnie dodaj do garnka kalafiora podzielonego na drobne różyczki i pokrojone ziemniaki. Podsmaż jeszcze 3 minuty często mieszając.
  • Składniki zalej gorącym bulionem i gotuj do miękkości przez 25 minut. Najlepiej gotuj pod pokrywką na niewielkiej mocy palnika.
  • Dodaj gęstą śmietanę, pieprz i sól. Zblenduj zupę na gładki krem. Podawaj z grzankami lub groszkiem ptysiowym.

Uwagi:

  • *Osobiście preferuję przygotowanie grzanek samodzielnie, są najsmaczniejsze. 2 kromki białego pieczywa kroję w drobną kostkę. Posypuję odrobiną czosnku granulowanego i słodkiej papryki, mieszam. Zarumieniam na patelni posmarowanej łyżeczką oleju.

Instagram @proste.pesto

Obserwuj @proste.pesto i oznaczaj nas #proste.pesto

Facebook ProstePesto

Zobacz ProstePesto na Facebooku

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*