Pieczony kurczak w czosnkowo – ziołowym maśle.

Nic nie przebije łatwego do wykonania i jeszcze łatwiejszego w przygotowaniu pieczonego kurczaka! Szczególnie jeśli pieczony jest on na czosnkowo – ziołowym maśle z dodatkiem rozmarynu, pietruszki, cytryny i z nutą białego wina. Dzięki tym dodatkom uzyskujemy niezrównany smak. Danie godne niedzielnego obiadu, podany z pieczonymi ziemniakami będzie smakował wykwintnie.

  • 2 – 3 łyżki masła
  • 1 lyzka oliwy z oliwek
  • 3 łyżki białego wytrawnego wina (opcjonalnie)
  • 1 główka czosnku
  • 1/2 cytryny
  • sol i pieprz do smaku
  • 1 lyzka mieszanki ziół włoskich
  • garść natki pietruszki
  • gałązka rozmarynu lub suszony.
  • 1 cały kurczak około 1200 g

Umytego i osuszonego kurczaka umieścić w brytfance. Posypać solą i pieprzem do smaku.

Masło rozpuścić i dodać do niego startą polówkę główki czosnku, sok z połowy cytryny, wino, posiekaną natkę pietruszki i zioła włoskie. Całość ze sobą wymieszać i tak przygotowanym masłem polać kurczaka. Kurczaka dobrze natrzeć marynatą, również środek.

Do wnętrza kurczaka włożyć pozostałą, nieobraną polówkę czosnku, wyciśniętą polówkę cytryny (cytrynę wcześniej umyc) oraz gałązkę rozmarynu.

Brytfankę przykryć i piec kurczaka w 180 st. Czas pieczenia kurczaka zależy od jego wielkości. Zazwyczaj podany jest on na opakowaniu kurczaka. Swojego piekłam godzinę i dwadzieścia minut. W połowie pieczenia, kurczaka wyjąć z piekarnika i polać go masłem i sokami z dna naczynia. Ponownie przykryć i piec. Z brytfanki można zdjąć pokrywkę na ostatnie 10 minut pieczenia aby uzyskać chrupiącą skórkę.

Kurczaka po upieczeniu zostawić w brytfance na 10 minut aby soki dobrze się rozprowadziły po mięsie.

Smacznego!

Jeśli szukasz pomysłu na obiad może zainteresują również Cię te przepisy:

Design a site like this with WordPress.com
Rozpocznij