Szukaj na tym blogu

niedziela, 22 października 2023

Plastry schabu w słodko kwaśnym sosie

Kruche, rozpływające się w ustach plastry schabu, zanurzone w wyrazistym sosie 😊 Ważne jest, aby przed obróbką termiczną dobrze rozbić każdy plaster. Musztardę dobierzcie wg swoich upodobań. Dodałam tutaj ocet winny ciemny z własnej domowej spiżarni. Zaznaczam, że jest dużo łagodniejszy niż ten zakupiony w sklepie. Dlatego dawkujcie go z umiarem. Czosnek i tymianek dopełniają tutaj głębię smaku. Ja użyłam świeżych gałązek prosto z ogródka, ale możecie zastosować również suszonego. Pamiętajcie jednak, że ma dużo mocniejszy aromat 😊
 

 

Składniki:

-4 plastry schabu

-szklanka tłustego mleka

-słoiczek musztardy 180 g (u mnie łagodna )

-100 ml octu winnego

-łyżka miodu

-4 ząbki czosnku 

-gałązka tymianku

-pieprz

-sól

-ostra papryka 

-mąka do panierowania

-olej do smażenia

Plastry schabu rozbić cienko tłuczkiem, natrzeć przyprawami i odstawić.

Na głębokiej patelni rozgrzać odrobinę oleju, podsmażyć do zrumienienia pokrojony w cienkie plasterki czosnek i gałązki tymianku. Wyciągnąć z patelni i obsmażyć na tym samym tłuszczu, oprószony mąką  schab, z obu stron na rumiano.

Zalać  mlekiem wymieszanym z musztardą i miodem, dusić na wolnym ogniu do miękkości schabu. Wlać ocet winny ( u mnie ciemny ) dusić jeszcze bez przykrycia do zredukowania sosu.

Podawać z ugotowanym na sypko ryżem i surówką z marchewki


 

1 komentarz: