Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Babka piaskowa z rodzynkami

 Babka piaskowa to ciasto, którego nie trzeba przedstawiać. Proste, pyszne, aromatyczne i szybkie w przygotowaniu. Są wersje dwu-, trzy kolorowe. Moja dzisiejsza propozycja to wypiek z rodzynkami. Równie smaczny , co aromatyczny i mięciutki. Babkę piaskowa z rodzynkami przygotowuje się praktycznie tak samo, jak tradycyjną wersję, lecz dodajemy do niej rodzynki. Moim zdaniem ten wypiek polubią duzi i mali. Doskonałe na przyjęcia w ogrodzie. Polecam ! Składniki: 200 g masła 150 g mąki pszennej 150 g mąki ziemniaczanej 150 g cukru 50 g rodzynek 30 g cukru waniliowego 30 g cukier puder 10 g proszku do pieczenia 4 jajka Rodzynki parzymy wrzącą wodą przez 15 minut. Odcedzamy. Lekko posypujemy mąką pszenną. Białka oddzielamy od białek. Miękkie masło ucieramy na puch z dodatkiem cukru waniliowego i cukru. Dodajemy żółtka. Miksujemy. Dodajemy mąkę pszenną i mąkę ziemniaczaną oraz proszek do pieczenia. Miksujemy. Dodajemy rodzynki. Mieszamy. Białka ubijamy na puch. Dodajemy do ciasta. Blachę kek

Ciasto cynamonowe z jabłkami

 Jesień za oknem. Szaruga. Jednym z moich sposobów na taką pogodę jest przygotowanie pysznego domowego ciasta, które nie zajmuje dużo czasu. Moja propozycja to cynamonowe ciasto z jabłkami. Jest dosyć szybkie w przygotowaniu, mamy bowiem doczynienia z ciastem ucieranym. Dodatkowo w cieście znajdziemy jabłka. Wypiek pachnie aromatycznie cynamonem. Ciasto doskonale smakuje z kubkiem herbaty. Można powiedzieć, że jest to szybki ucieraniec. Polecam !

Składniki:

300 g mąki pszennej

150 g cukru

100 g margaryny

10 g proszku do pieczenia

10 g cynamonu

3 jajka

2 średnie jabłka

Jajka ucieramy z cukrem na puch. Margarynę rozpuszczamy, następnie studzimy. Wolnym strumieniem dodajemy do ubitych jajek wystudzoną margarynę. Ubijamy. Dodajemy proszek do pieczenia, mąkę oraz cynamon. Miksujemy. Jabłka obieramy ze skóry. Kroimy na kwadraty. Obsypujemy lekko mąką jabłka i dodajemy do ciasta. Mieszamy. Ciasto wlewamy do posmarowanej masłem i obsypanej bułką tartą tortownicy. Pieczemy w 180 stopniach przez około 50 minut. studzimy. Dowolnie dekorujemy.



Smacznego !

Komentarze

Popularne posty

Drukuj