Ciasto ze śliwkami: Przepis Na Sukces

Ten przepis jest naprawdę rewelacyjny, ponieważ ciasto to zawsze się udaje. Jest bardzo łatwe do zrobienia i możecie je zrobić o każdej porze roku z ulubionymi sezonowymi owocami. Tym razem zrobiłam je ze śliwkami i jest rewelacyjne. Puszyste, wilgotne i smaczne. Bardzo Wam ten przepis polecam.

  • 2 szklanki mąki pszennej (szklanka o pojemności 225 ml)
  • 4 jajka
  • opakowanie cukru z wanilia
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 200 g masła lub margaryny
  • 2 łyżki octu
  • 3/4 szklanki cukru
  • 500 g śliwek
Zapraszam również do obejrzenia filmu z instrukcja krok po kroku.

Masło lub margarynę utrzeć na puszystą mase wraz z cukrem i cukrem z wanilią.

Do utartego masła, dodawać partiami, na przemian z jajkami, przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Proponuje ciasto mieszać mikserem dodając 1/4 przesianej maki, następnie jedno jajko, 1/4 maki, jajko itd. Patrz film.

Na koniec do ciasta dodać ocet i dobrze wymieszać.

Ciasto przelozyc do foremki wyłożonej pergaminem, moja forma o wielkości 24 x 14 cm.

Na wierzchu ciasta ułożyć przepołowione i wypestkowane śliwki. Śliwki układać skórką do dołu.

Ciasto piec w nagrzanym piekarniku w 180 st. C przez około 45 – 50 minut. Funkcja piekarnika góra – dół.

Upieczone ciasto wystudzić i posypać cukrem pudrem.

Smacznego!

Design a site like this with WordPress.com
Rozpocznij