Ciasto podniebna rozkosz

Ciasto podniebna rozkosz

Podniebna rozkosz to wyjątkowe ciasto, które oczaruje każde podniebienie. Składa się z kakaowego biszkoptu przełożonego warstwą dżemu porzeczkowego, krakersami oraz pysznym kremem śmietankowym z dodatkiem batonów LION. Całość smakuje obłędnie i pięknie prezentuje się na talerzu. Ciasto idealnie sprawdzi się na wyjątkowe okazje, jak również na co dzień, do popołudniowej kawy czy herbaty. Polecam przygotować!

CIASTO PODNIEBNA ROZKOSZ PRZEPIS

Składniki

  • 100 g mąki pszennej tortowej
  • 4 jajka
  • 40 g kakao
  • 150 g drobnego cukru
  • szczypta soli

Masa

  • 250 g serka mascarpone
  • 500 ml śmietanki kremówki 30%
  • 4 łyżki masy krówkowej
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1 śmietan-fix
  • 4 batony LION

Dodatkowo

  • ok. 20 krakersów
  • 3 łyżki dżemu porzeczkowego
  • kakao do posypania

Przygotowanie

Biszkopt:

  • Białka oddzielam od żółtek i ubijam na sztywną pianę z dodatkiem szczypty soli.
  • Następnie cały czas miksując, stopniowo dodaję cukier. Gdy masa będzie już odpowiednio gęsta i szklista, stopniowo dodaję żółtka, jedno po drugim.
  • Kolejno dodaję przesianą mąkę oraz kakao. Całość delikatnie mieszam drewnianą łyżką do połączenia.
  • Masę przekładam na blaszkę o wymiarach 24×24 cm wyścieloną papierem do pieczenia i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 170 stopni. Piekę przez 25 minut do tzw. suchego patyczka.
  • Po upieczeniu biszkopt pozostawiam do przestygnięcia.

Masa:

  • Dobrze schłodzoną śmietankę kremówkę, serek mascarpone i cukier puder wymieszany z śmietan-fixem miksuję do powstania gęstego, sztywnego kremu.
  • Następnie dodaję masę krówkową oraz pokrojone na małe kawałki batony LION. Całość mieszam do połączenia za pomocą łyżki.

Na przestygnięty biszkopt wykładam warstwę dżemu porzeczkowego. Następnie 1/2 masy, na masie układam warstwę krakersów. Na krakersach rozsmarowuję pozostałą część masy. Wierzch posypuję kakao. Ciasto wstawiam do lodówki na całą noc do całkowitego stężenia.

Ciasto podniebna rozkosz przepis
Przepis na ciasto podniebna rozkosz

Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 0 / 5. Oddanych głosów: 0

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

dziewięć + 16 =