Dynia marynowana w occie
Sezon na dynię warto wykorzystać do cna! I tę dynię piec, blendować, smażyć, ale też marynować, żeby powstała nam pyszna dynia marynowana w occie, którą będziecie mogli wykorzystać do sałatek, kanapek czy jajecznicy (a co!). Przygotowuje się ją bardzo prosto, dlatego nie ma co się powstrzymywać. łapcie przepis 🙂
Dynia marynowana w occie
Rodzaj: bez glutenu, wegańskie
Czas przygotowania: 20 minut + czas pasteryzacji
Ilość porcji: 1 słoik
Składniki:
- 200 g obranej i pokrojonej w drobną kostkę dyni hokkaido lub piżmowej
- 120 ml octu ryżowego, jabłkowego lub winnego
- 60 ml wody
- 2 cm pokrojonego w plastry imbiru
- 2 liście laurowe
- ½ szklanki brązowego cukru
- 3 ziela angielskie
- 1 łyżeczka ziaren kolendry
- 1 łyżeczka soli
- skórka z cytryny
- ½ papryczki chilli
Przygotowanie:
- Dynię przekładamy do słoika, dodajemy skórkę z cytryny oraz chilli.
- Ocet wraz w wodą i pozostałymi przyprawami zagotowujemy. Zalewamy dynię, zakręcamy słoik i pasteryzujemy w garnku około 30 minut.
*Jeżeli nie chcemy pasteryzować dyni, wcześniej musimy ją wrzucić na wrzątek i podgotować ok. 1-2 minut.
Smacznego!
Zobacz także:
Szparagi z bobem i mozzarellą
Tajskie pulpeciki - azjatycka przekąska
Socca z figami i serem kozim
Makaron z pesto pietruszkowym i cukinią
Czekoladowy pudding z tapioki z musem mango
Sałatka z komosy ryżowej i dyni z pieczonymi warzywami i chi...
Wytrawna owsianka po azjatycku
Tagliatelle z pesto dyniowym
Pierniczki last minute
Dyniowa jaglanka ze śliwkami