Strona główna Dla dziecka Placuszki z kaszy manny
Placuszki z kaszy manny

Placuszki z kaszy manny

Przepis na te placuszki powinien znać każdy rodzic. Placuszki z kaszy manny wychodzą perfekcyjne za każdym razem. Proporcje przepisu są tak skomponowane żeby placuszki nie przywierały do patelni i smażyły się z łatwością. Ponadto placki z kaszą manną wychodzą miękkie i puszyste, można zajadać je solo na spacerze lub na śniadanie z dodatkami; najlepiej smakują podane ze świeżymi owocami i polane syropem klonowym. Dzięki ubitemu białku placuszki są puszyste jak chmurka. Bardzo lubię przygotowywać dla mojej córki różne placuszki, bo wiem że je lubi, ponadto jest to takie apetyczne i zachęcające dla dzieci śniadanie. Według mnie placuszki przygotowane z kaszy są bardziej wartościowe, niż te ze zwykłej mąki pszennej, mają lepsze właściwości odżywcze. Szczerze zachęcam do przygotowania tych placuszków. Przepis na placuszki z kaszy manny idealnie sprawdzi się dla małych dzieci, także tych które są w trakcie rozszerzania diety. Dla niemowląt warto pominąć dodatek cukru waniliowego i zastąpić go laską wanilii.

Placuszki z kaszy manny przepis BLW

Placuszki z kaszy manny przepis BLW

5.0 z 1 głos
Danie: ŚniadanieKuchnia: AmerykańskaTrudność: Łatwe
Ilość

20

sztuk
Przygotowanie

10

min.
Smażenie

10

min.
Kalorie

200

kcal

Najlepszy przepis na placuszki z kaszy manny. Placki nie przywierają do patelni, smażą się szybko i przyjemnie. Placuszki z kaszki dla dzieci.

Tryb gotowania.

Dłuższe podświetlenie ekranu

Składniki:

  • 100 g surowej kaszy manny

  • 120 g ciepłego mleka

  • 1 jajko

  • 1 łyżka cukru z prawdziwą wanilią*

  • kilka kropli oleju słonecznikowo – rzepakowego do smażenia


Sposób przygotowania:

  • Kaszę manną wymieszaj z cukrem waniliowym. Zalej ciepłym mlekiem i wymieszaj łyżką. Masę odstaw na 30 minut, aż kasza wchłonie cały płyn i zmięknie.
  • Do masy z kaszą dodaj samo żółtko i ponownie wymieszaj. Białko ubij osobno na sztywną pianę i połącz delikatnie z resztą masy. Ubite białko sprawi że placuszki wyjdą puszyste i delikatne.
  • Na specjalnej patelni do smażenia naleśników rozgrzej kilka kropli oleju. Łyżką nakładaj niewielkie porcje ciasta i usmaż placuszki po obu stronach, smaż na średniej mocy palnika.
  • Najlepiej smakują podane ze świeżymi owocami i polane syropem klonowym.

Uwagi:

  • * jeśli przygotowujesz przepis dla niemowlaka lub małego dziecka, pomiń dodatek cukru waniliowego. W zamian możesz dodać ziarenka wydłubane z laski wanilii lub ekologiczny olejek waniliowy bez dodatku cukru.

Instagram @proste.pesto

Obserwuj @proste.pesto i oznaczaj nas #proste.pesto

Facebook ProstePesto

Zobacz ProstePesto na Facebooku

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*