Rogaliki półfrancuskie z jabłkami


Rogaliki półfrancuskie z jabłkami

Kruche i delikatne rogaliki z pysznym jabłkowym nadzieniem. Ciasto jest bardzo przyjemne w wyrabianiu, gładkie i aksamitne, nie trzeba odkładać go do wyrośnięcia, dzięki czemu rogaliki szybko się robi, wystarczy zagnieść wszystkie składniki i gotowe.

 

 

Składniki:

  • Ciasto:

50g świeżych drożdży

300g śmietany 18% (kwaśnej)

4 szklanki mąki pszennej

200g masła

2 żółtka

1 pełna łyżka cukru pudru

szczypta soli

  • Nadzienie:

4-5 jabłek

3 łyżki cukru

  • Dodatkowo:

2 łyżki masła

1 jajko

cukier puder do posypania rogalików

 

 

*** Przygotowujemy nadzienie. Jabłka obieramy, kroimy w kosteczkę, przekładamy do garnka i zasypujemy cukrem ***

*** Jabłka z cukrem dusimy na średniej mocy palnika przez około 10 minut często mieszając. Odkładamy do wystudzenia ***

*** Dwie łyżki masła roztapiamy i odkładamy do przestudzenia ***

*** Przygotowujemy ciasto. Do śmietanki wkruszamy drożdże ***

*** Całość dokładnie mieszamy ***

*** Do mąki dodajemy masło i wszystko siekamy nożem ***

*** Dodajemy śmietanę z drożdżami, cukier puder, sól i żółtka ***

*** Całość zagniatamy na gładkie ciasto ***

*** Ciasto dzielimy na cztery równe części i każdą kolejno rozwałkujemy na kształt koła ***

*** Koło dzielimy na 12 trójkątów ***

*** Trójkąty smarujemy roztopionym masłem ***

*** Na każdym trójkącie układamy łyżeczkę jabłkowego nadzienia ***

*** Trójkąty zwijamy do środka tworząc rogaliki ***

*** Gotowe rogaliki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i smarujemy rozkłóconym jajkiem ***

*** Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180’C i pieczemy przez 20-25 minut ***

*** Po przestudzeniu posypujemy cukrem pudrem ***

*** SMACZNEGO ***

 

 

POLECAM TAKŻE:

  • IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ

 


KOMENTARZE

7 komentarzy do “Rogaliki półfrancuskie z jabłkami