Do przygotowania będziemy potrzebowali:
kalafior (mój ważył około 1,5 kg)
150 g sera żółtego startego na tarce o grubych oczkach – użyłam cheddar
3 jajka
4 kopiaste łyżki mąki pszennej
mały pęczek natki pietruszki
2 łyżeczki curry
1 łyżeczka wędzonej papryki słodkiej
1 łyżeczka oregano
sól, pieprz
oraz do wody w której gotuję kalafior po 2 duże szczypty soli i cukru
na sos:
5 łyżek jogurtu naturalnego
2 łyżki majonezu
pęczek koperku
duży ząbek czosnku
sól, pieprz
Link do filmiku z przepisem na: Kotlety z kalafiora
kalafior (mój ważył około 1,5 kg)
150 g sera żółtego startego na tarce o grubych oczkach – użyłam cheddar
3 jajka
4 kopiaste łyżki mąki pszennej
mały pęczek natki pietruszki
2 łyżeczki curry
1 łyżeczka wędzonej papryki słodkiej
1 łyżeczka oregano
sól, pieprz
oraz do wody w której gotuję kalafior po 2 duże szczypty soli i cukru
na sos:
5 łyżek jogurtu naturalnego
2 łyżki majonezu
pęczek koperku
duży ząbek czosnku
sól, pieprz
Link do filmiku z przepisem na: Kotlety z kalafiora
Przygotowanie:
Kalafior dzielę na różyczki i obgotowuję.
Kalafior dzielę na różyczki i obgotowuję.
Do wody dodaję po dwie duże szczypty cukru i soli, i do gotującej się wody wkładam kalafior. Od momentu ponownego zagotowania wody, gotuję kalafior pod przykryciem 5 minut. Następnie odcedzam i odstawiam do przestudzenia.
Następnie kalafior ścieram na tarce o grubych oczkach i przekładam do miski.
Natkę pietruszki drobno kroję i dodaję do kalafiora, dodaję ser, jajka, przyprawy, doprawiam solą i pieprzem, i dokładnie mieszam.
Na koniec dodaję mąkę, mieszam i smażę kotleciki.
Następnie kalafior ścieram na tarce o grubych oczkach i przekładam do miski.
Natkę pietruszki drobno kroję i dodaję do kalafiora, dodaję ser, jajka, przyprawy, doprawiam solą i pieprzem, i dokładnie mieszam.
Na koniec dodaję mąkę, mieszam i smażę kotleciki.
W dłoniach formuję kotlecik i smażę na rozgrzanym tłuszczu, na lekko brązowy kolor z obydwu stron, usmażone układam na ręczniku papierowym żeby odsączyć z nadmiaru tłuszczu. Kotlety są gotowe.
Z tak przygotowanej masy, możemy również przygotować placki w piekarniku.
Blachę wykładam papierem do pieczenia, smaruję olejem i formuję placki. Blachę wstawiam do nagrzanego piekarnika do 180°C na środkową półkę i piekę 15 minut, następnie placki przewracam na druga stronę i piekę jeszcze 15 minut – placki są gotowe.
Blachę wykładam papierem do pieczenia, smaruję olejem i formuję placki. Blachę wstawiam do nagrzanego piekarnika do 180°C na środkową półkę i piekę 15 minut, następnie placki przewracam na druga stronę i piekę jeszcze 15 minut – placki są gotowe.
Kotlety jak i placki możemy podać na przykład z sosem koperkowo-czosnkowym.
Do miseczki daję jogurtu, majonez, pokrojony koperek i drobno pokrojony czosnek, doprawiam, dokładnie mieszam i odstawiam na kilka minut, żeby sos przeszedł smakiem – sos jest gotowy.
Do miseczki daję jogurtu, majonez, pokrojony koperek i drobno pokrojony czosnek, doprawiam, dokładnie mieszam i odstawiam na kilka minut, żeby sos przeszedł smakiem – sos jest gotowy.
Kotlety są gotowe, życzę smacznego.
Pozdrawiam Babcia Ewa
Pozdrawiam Babcia Ewa
Prześlij komentarz