Szukaj na tym blogu

środa, 20 września 2023

Mielona klasyka

 Jest to klasyka polskiej kuchni sprzed lat. Taki befsztyk często podawany był w barach mlecznych. W renomowanych restauracjach występował  z mięsa wołowego. W jednej i drugiej wersji smakował wybornie 😋 Podany z tłuczonymi ziemniaczkami i ćwikłą z chrzanem stanowił smakowite trio 😊



Składniki:

-500 g mielonej łopatki wieprzowej

-1 bułka czerstwa kajzerka 

-1 jajko

-3-4 łyżki zimnej wody 

-łyżka majeranku 

-łyżeczka słodkiej papryki 

-sól, pieprz do smaku

-2 spore cebule

-mąka  pszenna do obtaczania 

-olej do smażenia


 

Bułkę na moczyć w zimnej wodzie do napęcznienia. 

Do mięsa wbić jajko, dodać odciśniętą bułkę i przyprawy, wyrabiać na pulchną masę. W trakcie wyrabiania dodać zimną wodę.

Mięso po wyrobieniu  powinno być pulchne.

Odstawić na pół godziny/godzinę w temperaturze pokojowej.

W tym czasie obrać cebulę, pokroić w półplasterki.

Na głębokiej i szerokiej patelni rozgrzać olej (ma przykryć dno ) 

Wrzucić cebulę, chwile podsmażać,  posypać odrobiną soli i szczyptą cukru, przykryć pokrywką i chwilę dusić na małym ogniu do zwiotczenia i puszczenia soków. Odstawić z ognia.

Na drugiej patelni rozgrzać olej, też powinien zakryć dno. 

Z mięsa formować okrągłe, płaskie placuszki, obtoczyć w mące. 

Nakładać na rozgrzany olej, smażyć z dwóch stron na dobrze złoty kolor. Obsmażone befsztyki układać na cebuli, przykryć pokrywką i dusić na małym ogniu jeszcze 5-8 minut.

Gotowe befsztyki  wyłożyć na talerz, na wierzch ułożyć porcje cebuli.

Podawać z ziemniakami puree i ulubioną surówką.  


 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz