VIDEO PRZEPIS
KANAPKA „THE SANDWICH” Z MULTI-MEAT [ROŚLINNYM] SALAMI
Starfield
CZAS PRZYGOTOWANIA: ok. 3h
CENA: średnia
LICZBA PORCJI: 6 porcji
POZIOM: łatwy
POTRZEBUJESZ
miski
nóż
garnek z parownikiem do gotowania na parze
papier do pieczenia
folia aluminiowa
SKŁADNIKI:
MULTI-MEAT SALAMI – SKŁADNIKI SUCHE
1 szklanka glutenu (seitan) w proszku
1 łyżeczka cebuli w proszku
1/2 łyżeczki płatków chili
1 łyżeczka wędzonej papryki mielonej
1 łyżeczka czosnku w proszku
2 łyżeczki papryki słodkiej mielonej
1/2 łyżeczki oregano
2 łyżki płatków drożdży nieaktywnych
2 łyżki skrobi ziemniaczanej
1,5 łyżeczka soli
1 łyżeczka przyprawy gyros
1/2 łyżeczki pieprzu grubo mielonego
MULTI-MEAT SALAMI – SKŁADNIKI MOKRE
3 łyżki oleju roślinnego
1 łyżka ciemnego sosu sojowego
2 łyżeczki musztardy
2 łyżki koncentratu barszczu lub soku z buraka
1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
3 suszone pomidory, posiekane
1/3 kostki tofu wędzonego, rozkruszonego
2/3 szklanki wody
KANAPKA
chleb tostowy
ser topiony w plastrach
musztarda
ketchup
sałata lodowa
PRZYGOTOWANIE
MULTI-MEAT SALAMI – CIASTO
- Do miski wsyp wszystkie suche składniki i dokładnie wymieszaj widelcem.
- W drugiej misce wymieszaj mokre składniki (prócz wody), dodaj drobno pokruszone palcami tofu, dokładnie wymieszaj, a następnie wlej wodę i ponownie dokładnie wymieszaj do połączenia składników.
- Połącz mokre i suche składniki, wymieszaj widelcem i rękoma wyrób ciasto, tylko do połączenia składników.
- Uformuj ciasto w gruby walec, podobnie do salami. Ubij dłońmi ciasto, aby było zwarte i wyrównaj jego powierzchnię.
- Ciasno zawiń w papier do pieczenia, a następnie w folię aluminiową. Zakręć końce (jak cukierek w papierku).
GOTOWANIE ROŚLINNEGO SALAMI
- Nalej wody do garnka, umieść górną część parownika na garnku i przykryj. Doprowadź wodę do wrzenia.
- Umieść zapakowane w papier i folię salami w parowniku.
- Przykryj garnek i gotuj na parze przez ok. 1h.
- Wyjmij salami z parownika, lekko odchyl folię oraz papier i odstaw do całkowitego wystygnięcia.
- Dla lepszej konsystencji schłodź salami w lodówce przez co najmniej 3h, a najlepiej przez 12h. Następnie pokrój w cienkie plastry.
PODANIE
Kanapkę posmaruj majonezem i musztardą. Umieść sałatę, ser, plastry roślinnego salami. Ugryź i delektuj się wspaniałością udawanego mięsa!
Wpis sponsorowany we współpracy z Bethesda Polska.