Kanapka „The Sandwich” z Multi-meat salami – Starfield

Schowaj/pokaż wstęp

Ostatni przepis z cyklu Kuchnia Konstelacji, który przygotowaliśmy dla Was w ramach współpracy z Bethesda Polska. Na koniec zostawiliśmy chyba najbardziej ikoniczne „danie”, czyli kanapkę ze Starfield, która zrobiła furorę już podczas Starfield Direct, gdzie jedna z deweloperek gry chwaliła się, jak jej rutyną w grze stało się zbieranie góry kanapek i gromadzenie ich na swoim statku. Dodatkowym easter eggiem stała się ugryziona wersja kanapki, którą również pokazano w materiale przedpremierowym.


Już na początku gry możemy też natrafić na charakterystyczny motyw związany z kanapką – w jednym z początkowych questów, gdy wchodzimy do bazy możemy zwinąć sprzed nosa jednego z NPC kanapkę – a ten wymownie to skomentuje! Okazji na natknięcie się na kanapkę, nadgryzioną czy też w całości – jest w grze mnóstwo, ale warto pamiętać, aby nie kraść jej na widoku, bo nawet za tak małe przewinienie można trafić do kosmicznego kicia…

W Starfield można znaleźć liczne syntetyczne zamienniki produktów mięsnych, a także specjalne mieszanki odżywcze, które niekonieczne mają powodować wspaniałe doznania smakowe, ale na pewno sprawdzają się jako pożywienie „na szybko”, które nie wymaga gotowania, idealne dla zapracowanych odkrywców kosmosu. Stąd też nasza wersja kanapki opiera się na roślinnej wersji „niby-mięsa” zrobionej z glutenu pszennego (seitan – można go bez problemu kupić online lub w sklepach ze żywnością vege/bio) oraz przypraw, aby smak przypominał prawdziwą kiełbasę. Jest to zaskakująco proste do zrobienia i jeśli jesteście ciekawi takich wynalazków, to szczerze polecamy spróbować! Możecie eksperymentować z ilością i rodzajem przypraw, aby dobrać swój ulubiony zestaw. Jeśli chodzi o resztę składników, to staraliśmy się trzymać minimum, zwłaszcza, że przepis na tę kanapkę jest „rozpisany” na notatce, która wisi w sekcji kuchennej na naszym pierwszym statku w grze. Składa się on z białego chleba, sałaty, sera oraz „multi-meat”. W spisie nie ma żadnych sosów – ale zdecydowanie wypadałoby posmarować kanapkę chociażby majonezem i musztardą, żeby nie była sucha.


Warto też wspomnieć, że rodzajów kanapek w Starfield jest nieco więcej i możemy je wytworzyć na stacji gotowania jeśli znamy odpowiednie receptury. Jest to system dość podobny do tego, który został zastosowany w Fallout 76 oraz 4. Idealne zajęcie dla kosmicznych odkrywców z kucharskim zacięciem – tymbardziej, że jedną ze specjałek bohatera do wyboru jest właśnie „Kucharz”, a perkiem jest Gastronomia, dzięki której możesz wytwarzać specjalne potrawy i napoje oraz okdrywać dodatkowe przepisy w laboratorium badawczym.

Wpis sponsorowany we współpracy z Bethesda Polska.

VIDEO PRZEPIS

KANAPKA „THE SANDWICH” Z MULTI-MEAT [ROŚLINNYM] SALAMI
Starfield

CZAS PRZYGOTOWANIA: ok. 3h
CENA: średnia
LICZBA PORCJI: 6 porcji
POZIOM: łatwy
POTRZEBUJESZ
miski
nóż
garnek z parownikiem do gotowania na parze
papier do pieczenia
folia aluminiowa

SKŁADNIKI:

MULTI-MEAT SALAMI – SKŁADNIKI SUCHE
1 szklanka glutenu (seitan) w proszku
1 łyżeczka cebuli w proszku
1/2 łyżeczki płatków chili
1 łyżeczka wędzonej papryki mielonej
1 łyżeczka czosnku w proszku
2 łyżeczki papryki słodkiej mielonej
1/2 łyżeczki oregano
2 łyżki płatków drożdży nieaktywnych
2 łyżki skrobi ziemniaczanej
1,5 łyżeczka soli
1 łyżeczka przyprawy gyros
1/2 łyżeczki pieprzu grubo mielonego
MULTI-MEAT SALAMI – SKŁADNIKI MOKRE
3 łyżki oleju roślinnego
1 łyżka ciemnego sosu sojowego
2 łyżeczki musztardy
2 łyżki koncentratu barszczu lub soku z buraka
1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
3 suszone pomidory, posiekane
1/3 kostki tofu wędzonego, rozkruszonego
2/3 szklanki wody
KANAPKA
chleb tostowy
ser topiony w plastrach
musztarda
ketchup
sałata lodowa

PRZYGOTOWANIE

MULTI-MEAT SALAMI – CIASTO
  • Do miski wsyp wszystkie suche składniki i dokładnie wymieszaj widelcem.
  • W drugiej misce wymieszaj mokre składniki (prócz wody), dodaj drobno pokruszone palcami tofu, dokładnie wymieszaj, a następnie wlej wodę i ponownie dokładnie wymieszaj do połączenia składników.
  • Połącz mokre i suche składniki, wymieszaj widelcem i rękoma wyrób ciasto, tylko do połączenia składników.
  • Uformuj ciasto w gruby walec, podobnie do salami. Ubij dłońmi ciasto, aby było zwarte i wyrównaj jego powierzchnię.
  • Ciasno zawiń w papier do pieczenia, a następnie w folię aluminiową. Zakręć końce (jak cukierek w papierku).
GOTOWANIE ROŚLINNEGO SALAMI
  • Nalej wody do garnka, umieść górną część parownika na garnku i przykryj. Doprowadź wodę do wrzenia.
  • Umieść zapakowane w papier i folię salami w parowniku.
  • Przykryj garnek i gotuj na parze przez ok. 1h.
  • Wyjmij salami z parownika, lekko odchyl folię oraz papier i odstaw do całkowitego wystygnięcia.
  • Dla lepszej konsystencji schłodź salami w lodówce przez co najmniej 3h, a najlepiej przez 12h. Następnie pokrój w cienkie plastry.

PODANIE

Kanapkę posmaruj majonezem i musztardą. Umieść sałatę, ser, plastry roślinnego salami. Ugryź i delektuj się wspaniałością udawanego mięsa!


 

Wpis sponsorowany we współpracy z Bethesda Polska.

Scroll to top