Faszerowane roladki z karkówki


Faszerowane roladki z karkówki

Bardzo prosty ale pyszny i efektowny pomysł na rodzinny obiad. Roladki z karkówki nie są trudne do przygotowania, a na talerzu prezentują się wprost wyśmienicie. Świetnie smakują podane z pyzami albo kaszą i ulubioną surówką. U mnie surówka obiadowa z tego (klik) przepisu.

 

 

Składniki:

ok1 kg karkówki

10 dkg boczku wędzonego

1 papryka (u mnie pół żółtej i pół czerwonej)

1 cebula

2 małe ogórki kiszone

pół pęczka natki pietruszki

kilka łyżeczek musztardy

ok pół szklanki mąki

garść suszonych grzybów

1,5 szklanki bulionu

2-3 łyżki śmietanki kremówki

Przyprawy: sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy

olej do smażenia

 

 

 

*** Mięso kroimy na plastry ***

*** Przygotowujemy farsz. Boczek, paprykę, cebulę i ogórki kiszone kroimy w kostkę. Pietruszkę siekamy ***

*** Wszystko przekładamy do miski i mieszamy ***

*** Plastry karkówki cienko rozbijamy ***

*** Mięso oprószamy solą i pieprzem ***

*** Każdy plaster smarujemy łyżeczką musztardy ***

*** Na mięsie układamy po około 2 łyżki farszu (farsz który nam pozostanie wykorzystamy jeszcze później) ***

*** Zawijamy roladki, najpierw podwijamy do środka górny i dolny kawałek mięsa ***

*** Potem rolujemy całość ***

*** Roladki dobrze jest związać sznurkiem, ja tego nie zrobiłam i potem miałam problem z ich przekładaniem na patelni ***

*** Mięso kolejno obtaczamy w mące ***

*** Smażymy na rozgrzanym tłuszcz z każdej strony na rumiano ***

*** Następnie całość zalewamy bulionem i zagotowujemy ***

*** Dodajemy suszone grzyby, liść laurowy oraz dwie kulki ziela angielskiego ***

*** Dokładamy jeszcze pozostały farsz ***

*** Całość dusimy pod przykryciem na małej mocy palnika przez około 1 godzinę, aż mięso zmięknie ***

*** Po tym czasie zagęszczamy powstały sos. Do 1/4 szklanki wody dodajemy łyżkę mąki oraz 2 łyżki śmietanki i 2 łyżki gorącego sosu z patelni, mieszamy ***

*** Całość wlewamy na patelnię, mieszamy i zagotowujemy ***

*** Gotujemy jeszcze przez chwilę, aż sos zgęstnieje, na koniec doprawiamy jeszcze do smaku solą i pieprzem ***

*** SMACZNEGO ***

 

 

POLECAM TAKŻE:

 

 

 

KOMENTARZE