Sekret na pyszny obiad, grzybowa kartoflanka

4.9/5 - (17 votes)

Sekret na pyszny obiad, grzybowa kartoflanka

Zrobiło się nieco jesiennie , jeszcze ciepło ale już grzybowo. Az żal nie skorzystać z okazji i nie poczynić czegoś pysznego z tych „leśnych cudów” 😉 Polecam Ci genialną zupę kartoflaną z grzybami. To sekretny przepis, tak tajny, że już nawet nie pamiętam skąd go mam 😉 Zupa prosta i bardzo smaczna. Każdy grzybiarz zakocha się w niej od pierwszej łyżki 😉

składniki:

  • 1 mocno wędzona, długa kiełbasa, najlepiej wiejska ( około 300g )
  • kawałek mocno wędzonego boczku ( 2-3 plastry)
  • 1 cebula
  • 2 marchewki
  • 1 korzeń pietruszki
  • kawałek selera korzeniowego
  • 3 ząbki czosnku
  • około 10 sztuk świeżych podgrzybków, takich średniej wielkości lub innych dowolnych grzybów o intensywnym aromacie
  • 3 duże ziemniaki
  • 2 łyżki octu 10%
  • 1 łyżka cukru
  • 5-6 kulek ziela angielskiego
  • 2-3 liście laurowe
  • 2,5 litra bulionu lub 2,5 litra wody i 3 kostki rosołowe wołowe
  • dowolny tłuszcz do smażenia grzybów, ja w tym przepisie użyłam smalcu wieprzowego
  • sól, pieprz do smaku

Boczek pokrój w kostkę, wytop na patelni aż się zrumieni. Dorzuć posiekaną drobno cebulę i kiełbasę pokrojoną w kawałki, takie, jakie lubisz 😉 Smaż, aż się wszystko zrumieni. Przełóż do garnka. Grzyby oczyść, pokrój, podsmaż na smalcu na złocisty kolor i także przełóż do garnka. Marchew, selera, pietruszkę i czosnek , obierz i pokrój w dowolne kawałki. Dołóż do pozostałych składników.



Zalej wszystko bulionem i gotuj do momentu, aż warzywa zmiękną . Około 20-30 minut. Następnie dorzuć obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki. Ponownie gotuj do czasu aż zmiękną. Na koniec dopraw octem, cukrem, jeśli trzeba dosól i posyp pieprzem. Ostatni raz doprowadź do wrzenia. Serwuj na gorąco. Całkiem dobrze smakuje, posypana świeżym tymiankiem lub natką pietruszki 😉 Możesz też dodać trochę śmietany jeśli bardzo lubisz 😉  Smacznego!

 

 

 

Odwiedź nas także tu:

1 thought on “Sekret na pyszny obiad, grzybowa kartoflanka”

  1. Super smaczna i pożywna zupka. Idealna z boczkiem i kiełbasą. Preferuję do takich dań kiełbasę swojską z linii z Zalasku. Polecam!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *