Stripsy z kurczaka


Stripsy z kurczaka

Soczyste kąski drobiowe otulone mega chrupiącą panierką, to świetna propozycja zarówno na obiad jak i na przyjęcie. Palce lizać!

 

 

Składniki:

2 filety z kurczaka

1,5 szklanki maślanki

1 szklanka mąki pszennej

1 szklanka płatków kukurydzianych

Przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka i ostra

olej do smażenia

 

 

*** Do miski wlewamy maślankę, wsypujemy łyżeczkę słodkiej papryki, pół łyżeczki soli oraz po szczypcie ostrej papryki i pieprzu, mieszamy ***

*** Filety z kurczaka kroimy na mniejsze kawałki ***

*** Pokrojone mięso przekładamy do miski z maślanką, mieszamy delikatnie i całość odkładamy na minimum 1 godzinę (a najlepiej na całą noc) ***

*** Płatki kukurydziane grubo mielimy lub tłuczemy tłuczkiem do mięsa ***

*** Płatki mieszamy w misce z mąką ***

*** Dodajemy po dużej szczypcie soli, papryk i pieprzu, mieszamy ***

*** Kawałki mięsa wyciągamy za pomocą widelca z maślanki i obtaczamy w panierce z mąki i płatków ***

*** Panierowane mięso układamy na talerzu ***

*** Na patelni z wysokim rantem lub w garnku rozgrzewamy olej, zmniejszamy moc palnika do średniej i smażymy partiami mięso ***

*** Smażymy z dwóch stron na rumiano ***

*** Po wyjęciu z oleju stripsy układamy na ręczniku papierowym w celu odsączenia z nadmiaru tłuszczu ***

*** Podajemy z ulubionymi sosami na przykład z domowym sosem czosnkowym – Przepis tutaj (KLIK) ***

*** SMACZNEGO ***

 

 

POLECAM RÓWNIEŻ:

 

KOMENTARZE