Strona główna Dla dziecka Pasta jajeczna z awokado
Pasta jajeczna z awokado

Pasta jajeczna z awokado

Nie jestem miłośniczką awokado, nie jestem w stanie przełknąć gołego plasterka awokado. Wiem jednak jak zdrowe jest awokado i jak wiele korzyści niesie ze sobą włączenie go do diety. Awokado zawiera wiele zdrowych tłuszczów oraz witamin, ma właściwości prozdrowotne. Szukając idealnego przepisu w którym smak i konsystencja awokado nie są aż tak wyczuwalne, stworzyłam tą właśnie pastę z jajek na twardo z dodatkiem awokado. Proporcje 3 jajka plus 1/2 awokado odmiany hass są dla mnie w sam raz. Jeśli jednak lubisz awokado i nie masz problemu z jedzeniem go, możesz zmienić proporcje i dać całe awokado. Ta pasta kanapkowa jest też świetnym pomysłem na wartościowy posiłek dla dziecka. Jeśli chcesz podać ją niemowlakowi lub małemu dziecku, najlepiej nie dodawaj majonezu ani soli. Pastą kanapkową z jajek i awokado możesz posmarować pieczywo, grzanki, tortillę, a nawet naleśniki. Pysznie skomponuje się także z nachosami, podobnie jak guacamole. Jeśli chcesz możesz dodać do niej także świeżą zieleninę: posiekany szczypiorek lub cebulkę dymkę.

Pasta z jajek na twardo i awokado

Pasta z jajek na twardo i awokado

5.0 z 1 głos
Danie: ŚniadanieKuchnia: PolskaTrudność: Łatwe
Ilość

1

miseczka
Przygotowanie

10

min.
Gotowanie

10

min.
Kalorie

370

kcal

Przepis na pyszną i zdrową pastę kanapkową. Pasta z jajek na twardo i awokado. Kanapkowa pasta jajeczna z dodatkiem awokado Hass.

Tryb gotowania.

Dłuższe podświetlenie ekranu

Składniki:

  • 1/2 awokado Hass

  • 3 jajka

  • 1 łyżka gęstej śmietany 18%

  • 1 łyżka majonezu Winiary

  • sól i pieprz


Sposób przygotowania:

  • Połówkę awokado rozgnieć dokładnie widelcem.
  • Jajka ugotuj na twardo w osolonej wodzie. Włóż jajka do chłodnej wody i od momentu rozpoczęcia wrzenia gotuj przez 10 minut. Ważne by jajka przed gotowaniem miały temperaturę pokojową, jeśli weźmiesz jajka prosto z lodówki istnieje duże prawdopodobieństwo że skorupki popękają podczas gotowania. Ugotowane jajka schłodź w zimnej wodzie i obierz. Następnie zetrzyj na drobnej tarce.
  • Awokado, jajka, śmietanę 18%, majonez i przyprawy połącz widelcem w jednolitą pastę. Nakładaj na kanapki lub tortillę.Jajka na twardo i awokado

Uwagi:

  • Dodatkowo możesz dodać do pasty świeżo posiekany szczypiorek lub cebulkę dymkę.
  • Jeśli przygotowujesz przepis dla niemowlaka lub małego dziecka pomiń dodatek majonezu i soli.

Instagram @proste.pesto

Obserwuj @proste.pesto i oznaczaj nas #proste.pesto

Facebook ProstePesto

Zobacz ProstePesto na Facebooku

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*