Prosty barszcz grzybowy ze świeżych grzybów

Prosty barszcz grzybowy ze świeżych grzybów
9.2/10 - (6 votes)

Czasami aż trudno uwierzyć, że małym nakładem pracy i czasu można ugotować coś tak pysznego!

Sama nie zbieram grzybów, ale czasami jakaś dobra dusza podzieli się ze mną swoimi zbiorami i wtedy mogę zaszaleć.

Tak było tez tym razem.

Dostałam grzyby i radę, żeby ugotować barszcz grzybowy.

Gotowałam w warunkach wakacyjnych. Gdzie miałam do dyspozycj dwa palniki, dwa garniki i patelnię.

W tym przypadku było to aż nadto.

Basiu dziękuję za pyszne grzyby i poradę.

  • ok 500 g grzybów leśnych ( oczyszczonych )
  • 1 duża cebula
  • 4 duże ziemniaki
  • liść laurowy
  • 4 – 5 ziaren ziela angielskiego
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany 12 lub 18 %
  • 1 łyżka mąki ( opcjonalnie )
  • olej
  • pieprz
  • sól

barszcz grzybowy ze świeżych grzybów

Grzyby pokroić w plastry, przełożyć do garnaka. Zalać wodą i gotować prze około 20 minut.

Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę.

Dodać do gotujących grzybów i gotować kolejne 20 minut. W razie potrzeby dolać wody.

Cebele pokroić w pióra i zeszklić na oleju.

Dodać do zupy.

Gotować kolejne 10 minut.

Jeżeli lubicie gęste zupy możecie mąkę rozmieszać w kilku łyżkach wody, dodać śmietanę, wymieszać.

Unikający mąki pomijają ten krok.

Do śmietany lub mąki ze śmietaną dolać trochę gorącej zupy. Wymieszać i wlać do zupy. Wszystko wymieszać. Gotować jeszcze kilka minut.

barszcz grzybowy ze świeżych grzybów

Jeśli skorzystałeś z tego przepisu lub masz jakieś pytania zostaw proszę komentarz.

Miło mi również będzie, jeśli ocenisz ten przepis dając mu odpowiednią wg ciebie ilość gwiazdek.



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

The maximum upload file size: 512 MB. You can upload: image. Drop file here