Makaron zapiekany z indykiem i pomidorami

/ 0

Przepis na makaron zapiekany z indykiem i pomidorami jest bardzo łatwy do wykonania. Zapiekanka makaronowa jest pożywna i prosta do przygotowania na szybki obiad. Zapiekany makaron jest z dodatkiem mięsa z indyka, które jest lekkostrawne i ma mniej tłuszczu niż wieprzowina. Zapiekanka z pomidorami to smaczny i zdrowy obiad, ale tylko wtedy, jeśli dodamy umiarkowaną ilość żółtego sera.

Zapiekanka makaronowa z mięsem i pomidorami
Prosty przepis na makaron zapiekany z indykiem i pomidorami jest pysznym i łatwym do zrobienia daniem na zdrowy obiad. Wystarczy kilka łatwo dostępnych składników i powstaje pożywna zapiekanka makaronowa z pomidorami.

Zapiekanka z makaronem dobrze syci, ale nie obciąża naszego organizmu. Przygotowując jednak taki makaron zapiekany z indykiem, należy kontrolować ilość dodawanego żółtego sera, gdyż to on jest zazwyczaj najbardziej kaloryczny.

Warto kupić duże muszle, które napełnić mięsem z pomidorami, wtedy będzie lepszy efekt wizualny dania. Niestety u mnie w okolicznych sklepach takiego makaronu nie było. Pomijając sam wygląd makaronu najlepiej, aby był on wykonany z semoliny lub mąki pełnoziarnistej.
Zapiekanka makaronowa z indykiem
Liczba porcji: 5
Czas przygotowania: 20 minut
Czas pieczenia: 25 minut
Wartość kaloryczna: 100 g = 150 kcal
Kategoria: obiad
Dieta: mięsna

Przepis na makaron zapiekany z indykiem i pomidorami

Składniki na makaron zapiekany z indykiem i pomidorami:

  • 1 kg mielonego udźca z indyka
  • 300 g makaronu z mąki semolina lub pełnoziarnistego (u mnie muszelki)
  • 1 puszka krojonych pomidorów
  • 150 g sera żółtego
  • 50 g sera grana padano
  • 2 cebule
  • 5 ząbków czosnku
  • 1 łyżeczka bazylii
  • 1 łyżeczka oregano
  • 1 - 2 łyżeczki soli
  • pieprz naturalny do smaku
  • 3 gałązki natki pietruszki
  • 4 łyżki oleju do smażenia
  • żaroodporne naczynie
Do odmierzania używam: łyżeczki - 5 ml.
Opis krok po kroku:

Jak zrobić makaron zapiekany z indykiem i pomidorami?

  1. Makaron ugotować al'dente według przepisu na opakowaniu.
  2. Cebule i czosnek obrać, drobno pokroić i podsmażyć na kilku łyżkach rozgrzanego oleju.
  3. Następnie dodać mięso mielone z indyka i przyprawy, smażyć krótko na dobrze rozgrzanej patelni.
  4. Na koniec dodać pomidory i po wymieszaniu smażyć około 5 minut.
  5. Żaroodporne naczynie posmarować olejem i włożyć do niego makaron, przesmażone mięso, posiekaną pietruszkę i starty na tarce żółty ser. Wszystkie składniki znajdujące się w naczyniu dokładnie wymieszać i wyrównać.
  6. Po wierzchu makaron posypać startym serem grana padano, kilka łyżeczek można zostawić do podania.
  7. Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni C około 25 minut.

    Zobacz również: zapiekanka makaronowa z boczkiem i brokułami.

Komentarze

FORMULARZ KONTAKTOWY

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *

Kuchcik gotuje — przepisy na pyszne ciasta i zdrowe obiady

Blog kulinarny, na którym znajdziesz przepisy na proste, mniej i bardziej pracochłonne, smaczne i zdrowe dania, kuchnia domowa w nieco lżejszej odsłonie oraz smaki świata w moim wydaniu. Znajdziesz tu tylko sprawdzone przepisy, które zostały wypróbowane i zaakceptowane przez domowników i gości.

Przepisy

Przepisy kulinarne na pyszne pieczone ciasta np. seromakowiec, czy moja ulubiona malinowa chmurka, ale i łatwe do zrobienia ciasta bez pieczenia np.ciasto z jabłkami lub sernik bez pieczenia.

Domowe wypieki zazwyczaj są o umiarkowanej słodyczy, na co zwracam uwagę w opisie przepisu. Na stronie znajdziesz pomysły na śniadanie - naleśniki, na obiad - gulasz, a na kolację - pasta jajeczna. Z moich przepisów przygotujesz zdrowe surówki i sałatki, potrawy z mięsa i ryb oraz proste pieczywo, zupy i przetwory.

Przepisy i ich przygotowanie staram się dokładnie opisywać, aby nawet mniej doświadczone w kuchni osoby mogły je wykonać. Część przepisów ma już dodaną szacunkową liczbę kalorii w 100 g dania, aby można było korzystać z nich, będąc nawet na diecie.

Gotowanie

Gotuję z produktów jak najmniej przetworzonych, aby dania były nie tylko smaczne, ale pożywne i zdrowe. Do przygotowania używam jak najwyższej jakości produktów, które nie zawierają poprawiaczy smaku i wyglądu. Preferuję naturalne i sezonowe produkty, które dostępne są na rynku lokalnym. Do przyprawiania potraw używam świeżych lub suszonych ziół.

Gotowanie w domu jest dobrym sposobem na wyrobienie w sobie nawyku zwracania uwagi na to, co jemy i czym karmimy swoich bliskich. Dzięki przygotowywaniu posiłków w domu zwracamy większą uwagę na skład produktów, z których je robimy i zdrowiej się odżywiamy. Główną zaletą i chyba najważniejszą gotowania w domu jest to, że rzadziej sięgamy po niezdrowe dania gotowe typu fast food.

Potrawy doprawiam, jeśli chodzi o pikantność, słoność, czy słodycz zazwyczaj umiarkowanie. Każdy powinien doprawić potrawę według swoich upodobań.

Blog kulinarny

Blog kulinarny o kuchni i zdrowym gotowaniu jest również książką zawierającą najlepsze przepisy na dania, które lubią moi bliscy.

Wśród przepisów może zachwycić szybki deser, ale i bardziej wymagające ciasto drożdżowe, czy pyszna szarlotka.

Przepisy na dania obiadowe mają również dużo zwolenników, a szczególnie moje ulubione danie fasolka po bretońsku, a z dań mięsnych karkówka po cygańsku. Polecam również moje ulubione placki i sałatki, które często są wegetariańskie.

Zapraszam po przepis

Będzie mi bardzo miło, jeśli skorzystasz z moich przepisów i odwiedzisz mnie ponownie. Jestem pewna, że ze mną polubisz gotowanie, bo to jest łatwe i przyjemne. Ucieszy mnie również każdy komentarz, a szczególnie z konstruktywną podpowiedzią, co mogę poprawić.
Zakaz kopiowania i powielania treści i zdjęć bez zgody autora
Copyright © 2015- Kuchcik gotuje - przepisy na pyszne ciasta i zdrowe obiady