Strona główna Dla dziecka Zupa krem z cukinii
Zupa krem z cukinii

Zupa krem z cukinii

Sezon na cukinię trwa w najlepsze. Nie nadążamy zbierać cukinii z naszego ogródka, stąd też powstaje aktualnie w mojej kuchni dużo przepisów z cukinią w roli głównej. W tym roku mamy akurat żółtą cukinię, to moja ulubiona odmiana, według mnie jest delikatniejsza i słodsza od tej zielonej. Zapraszam do zapoznania się z przepisem na wyśmienitą zupę krem z żółtej cukinii z prażonymi płatkami migdałów. Zupę jak zawsze przygotowałam na rosole jarzynowo mięsnym, możesz przygotować ją również na wodzie i kostce rosołowej. Krem cukiniowy zabieliłam śmietanką kremówką, doprawiłam też niewielką ilością suszonego majeranku. Przyznam że prażone płatki migdałowe są znakomitym dodatkiem do kremowych zup, z pewnością będę je dodawać też do innych kremów które akurat ugotuję. Zupę możesz też oczywiście zamrozić w szczelnie zamykanym pojemniczku, koniecznie zapisz datę na zupie przed wstawieniem do zamrażarki.

Krem cukiniowy

Krem cukiniowy

5.0 z 1 głos
Danie: ZupaKuchnia: PolskaTrudność: Łatwe
Ilość

6

porcji
Przygotowanie

15

min.
Gotowanie

15

min.
Kalorie

110

kcal

Krem z cukinii z prażonymi płatkami migdałów. Kremowa zupa z cukinii z prażonymi migdałami. Delikatna zupa z cukinii.

Tryb gotowania.

Dłuższe podświetlenie ekranu

Składniki:

  • 1 gorącego litr bulionu jarzynowo – mięsnego

  • 800 g żółtej cukinii

  • 1 cebula

  • 3 ząbki czosnku

  • 1 łyżka masła

  • 1 łyżka oleju rzepakowego

  • 50 g śmietanki kremówki 30 %

  • 1 łyżeczka majeranku

  • sól i pieprz

  • 30 g płatków migdałów


Sposób przygotowania:

  • W garnku rozpuść masło z olejem. Na tłuszczu podsmaż przez chwilę drobno pokrojoną cebulę i czosnek. Powinny stać się szkliste, ale nie mogą zbyt mocno się zarumienić.
  • Następnie dodaj cukinię pokrojoną w kostkę, cukinii nie obieraj ze skórki. Podsmaż jeszcze chwilę aż cukinia zmięknie. Zalej wszystko gorącym bulionem i gotuj pod przykryciem przez 15-20 minut.Krem z cukinii
  • Do zupy dodaj śmietankę kremówkę (możesz też użyć śmietany 18% jeśli wolisz lżejszą wersję). Dopraw do smaku majerankiem, solą i pieprzem. Zblenduj zupę na gładki krem.
  • Płatki migdałów wysyp na suchą patelnię i upraż lekko. Każdą porcję zupy posyp garstką prażonych płatków migdałowych, będą delikatnie chrupać i smakowicie dopełnią smak zupy cukiniowej.

Uwagi:

  • Dla niemowląt i małych dzieci pomiń dodatek soli w przepisie, zwróć też uwagę by bulion nie był gotowany na kostce rosołowej ani doprawiany solą.
  • Zupę możesz przygotować również z zielonej cukinii.

Instagram @proste.pesto

Obserwuj @proste.pesto i oznaczaj nas #proste.pesto

Facebook ProstePesto

Zobacz ProstePesto na Facebooku

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*