Sezon na cukinię trwa w najlepsze. Nie nadążamy zbierać cukinii z naszego ogródka, stąd też powstaje aktualnie w mojej kuchni dużo przepisów z cukinią w roli głównej. W tym roku mamy akurat żółtą cukinię, to moja ulubiona odmiana, według mnie jest delikatniejsza i słodsza od tej zielonej. Zapraszam do zapoznania się z przepisem na wyśmienitą zupę krem z żółtej cukinii z prażonymi płatkami migdałów. Zupę jak zawsze przygotowałam na rosole jarzynowo mięsnym, możesz przygotować ją również na wodzie i kostce rosołowej. Krem cukiniowy zabieliłam śmietanką kremówką, doprawiłam też niewielką ilością suszonego majeranku. Przyznam że prażone płatki migdałowe są znakomitym dodatkiem do kremowych zup, z pewnością będę je dodawać też do innych kremów które akurat ugotuję. Zupę możesz też oczywiście zamrozić w szczelnie zamykanym pojemniczku, koniecznie zapisz datę na zupie przed wstawieniem do zamrażarki.