Zupa z bobem, ziemniakami, boczkiem i cząbrem


Zupa z bobem, ziemniakami, boczkiem i cząbrem to pożywna i przepyszna sezonowa zupa. Jeśli macie bób i nie wiecie co z nim zrobić, to ten przepis będzie strzałem w dziesiątkę 😉

Zupa z bobem, ziemniakami, boczkiem i cząbrem

Składniki:

  • 500 g bobu
  • 100 g wędzonego boczku (użyłam pokrojonego w cienkie plasterki)
  • 4 średnie ziemniaki
  • 1 marchewka
  • 1,75 l bulionu drobiowego
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 płaska łyżeczka cząbru
  • 1 płaska łyżeczka czosnku granulowanego
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 100 g śmietany kremówki 30%
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie:

Bób ugotować w osolonej wodzie, odcedzić i obrać.

Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę. Marchewkę obrać i pokroić w półplasterki. Boczek pokroić w kosteczkę.

Na patelni rozgrzać oliwę z oliwek, wrzucić posiekaną cebulę i pokrojony boczek. Lekko zrumienić. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i pokrojoną marchewkę. Chwilę podsmażać.

Do garnka wlać bulion i zagotować. Wrzucić pokrojone ziemniaki, zawartość patelni, cząber i czosnek granulowany. Gotować do miękkości warzyw. Następnie dołożyć bób, posiekaną natkę pietruszki i wlać śmietanę kremówkę. Wymieszać i doprawić solą i pieprzem.

Smacznego 🙂




To też może Cię zainteresować:

Zupa z bobem, cukinią i ziemniakami

Zupa z fasolką szparagową, kurczakiem i kaszą orkiszową

Zupa krem z bobu

Zupa z fasolki szparagowej

Zupa szparagowa z ziemniakami i kozim serem

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *