Jagodowiec na kefirze


Jagodowiec na kefirze

Ostatnio wręcz oszalałam na punkcie ciast na kefirze, jogurcie lub maślance. Są tak łatwe i wręcz ekspresowe, a do ich wykonania nie potrzeba nawet brudzić miksera, wystarczy wymieszać wszystkie składniki i gotowe. Do tego wychodzą ekstra wilgotne, delikatne i przepyszne. Szczerze polecam wam spróbować!

 

 

Składniki:

Uwaga! Kefir i jajka muszą być w temperaturze pokojowej, więc należy wyjąć je z lodówki minimum godzinę przed przygotowaniem ciasta.

  • Ciasto:

5 szklanek mąki pszennej

3 łyżeczki proszku do pieczenia

2 szklanki kefiru

5 jajek

2 szklanki cukru

1 szklanka oleju

  • Kruszonka:

100g masła

1 szklanka mąki

pół szklanki cukru

1 opakowanie cukru waniliowego

  • Dodatkowo:

1,5 szklanki jagód (świeżych lub mrożonych)

opcjonalnie: cukier puder do posypania ciasta

 

MOJA RADA: do ciasta można także użyć jagód mrożonych, nie trzeba ich wcześniej rozmrażać, wystarczy prosto wyjęte z zamrażarki jagody wysypać na cieście, posypać kruszonką i upiec.

 

 

 

*** Do dużej miski wlewamy kefir i olej, wbijamy jajka, wsypujemy mąkę z proszkiem do pieczenia i cukier ***

*** Wszystko razem mieszamy łyżką lub szpatułką do uzyskania jednolitej masy (masa nie musi być gładka, może być grudkowata ale jednolita) ***

*** Gotową masę wykładamy na wyłożoną papierem do pieczenia blachę (moja foremka ma wymiary 26×36 cm) ***

*** Na cieście równomiernie rozkładamy jagody (u mnie mrożone) ***

*** Przygotowujemy kruszonkę. Wszystkie składniki na kruszonkę umieszczamy na blacie lub stolnicy i rozcieramy palcami, aż powstaną grudki ***

*** Ciasto posypujemy równomiernie kruszonką ***

*** Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180’C i pieczemy przez około 1 godzinę – do suchego patyczka ***

*** Po wystudzeniu ciasto możemy delikatnie oprószyć cukrem pudrem ***

*** SMACZNEGO ***

 

 

POLECAM TAKŻE:

  • IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ

 

 

KOMENTARZE