Sernik z kiwi, pianką i cytrynową galaretką – bez pieczenia

I choć sezon na maliny trwa cały czas to ja troszkę dla odmiany ( a właściwie to moja mama ) postanowiłyśmy zrobić ciacho nie z malinami, a na sernik na zimno z kiwi.

Kiwi to bardzo rzadko wykorzystywany owoc w deserach – a szkoda, bo komponuje się naprawdę wspaniale!

W tym serniku na zimno połączyłyśmy biszkoptowy spód z delikatną galaretką kiwi, serowym puchem a’la ptasie mleczko i galaretką.

Fantastyczna całość, która zachwyciła!

To sernik bez pieczenia, który z całą pewnością na stałe zagości!

Polecam!

SKŁADNIKI:

( blacha 24×30 )

* podłużne biszkopty “kocie języczki” – 250 g

* mleko zagęszczone niesłodzone – 200 g

* kiwi – 1 kg

* galaretka agrestowa – 3 op

* woda – 1500 ml

* galaretka cytrynowa – 1 op

* serek danio – 440 g

* śmietana kremówka 36% – 250 ml

* żelatyna – 20 g

* mleko – 80 ml

* cukier – 1 łyżka

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

GALARETKA KIWI:

W 1,5 litra gorącej wody rozpuszczamy 3 galaretki, studzimy.

750 g kiwi obieramy i kroimy na dość grube kawałki.

W garnku gotujemy tyle wody, aby w całości pokryła kiwi.

Gdy się zagotuje wrzucamy kiwi i gotujemy przez 5 minut.

Odcedzamy, przekładamy do zimnej galaretki agrestowej.

Odstawiamy do tężenia ( mieszamy co jakiś czas ).

PUREE Z KIWI:

250 g kiwi obieramy, drobno kroimy.

Dodajemy cukier i 1/3 szklanki wody, gotujemy aż woda całkowicie wyparuje a z kiwi zrobi się “dżem”.

Miksujemy na puree, studzimy.

CAŁOŚĆ:

Na blachę wykładamy biszkopty jeden obok drugiego mocząc je delikatnie w mleku ( np. skondensowanym ).

Przykrywamy tężejącą galaretką z kiwi, odstawiamy do tężenia,

MASA SEROWA:

Żelatynę zalewamy mlekiem, odstawiamy na 10 minut, podgrzewamy.

Do misy przekładamy serek, dodajemy puree z kiwi, mieszamy.

Dodajemy żelatynę, hartując wcześniej. Mieszamy.

250 ml śmietanki ubijamy na sztywno, dodajemy do masy serowej, mieszamy.

Wykładamy na zastygniętą galaretkę z kiwi, odstawiamy do tężenia.

GALARETKA CYTRYNOWA:

Galaretkę rozpuszczamy w 500 ml wrzątku, mieszamy, studzimy.

Tężejącą zalewamy ciasto, odstawiamy na noc do lodówki.

Smacznego!

Zobacz inne ciasta z kiwi na blogu!

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

Facebook

Likebox Slider Pro for WordPress