Kulinarna podróż po krajach bałkańskich

Kuchni bałkańskiej trudno się oprzeć ze względu na zróżnicowanie smaków oraz aromatów, które jest uwarunkowane historycznie i kulturowo. Każdy kraj na Półwyspie Bałkańskim ma w swojej tradycji unikalne potrawy, ale istnieją też takie, które przewijają się przez większość kuchni z tego regionu. Zapraszamy na kulinarną podróż i zachęcamy do wypróbowania przedstawionych przez nas przepisów.

*Artykuł sponsorowany

Jaka jest kuchnia bałkańska?

Półwysep Bałkański tworzą państwa, które są ze sobą ściśle powiązane ze względów historycznych. Bałkany zachęcają do odwiedzenia, ponieważ są interesujące kulturowo i kulinarnie, a poza tym oferują piękne krajobrazy oraz dostęp do mórz. Półwysep jest oblany wodami Morza Adriatyckiego, Morza Jońskiego, Morza Egejskiego, Morza Marmara oraz Morza Czarnego. Poznaj specjały takich krajów jak: Albania, Bułgaria, Bośnia i Hercegowina, Czarnogóra, Grecja, Macedonia, Chorwacja i Serbia. Do Bałkanów należy również Kosowo.

Zacznijmy od tego, że na przestrzeni czasu Półwysep Bałkański znajdował się pod wpływami Greków, Rzymian, Cesarstwa Bizantyjskiego, a także Turków Osmańskich. Spowodowało to przenikanie się różnych kultur, języków, religii i tradycji, a w konsekwencji powstanie ciekawej mozaiki kulinarnej. W większości krajów bałkańskich w potrawach znajdziesz takie produkty jak: pomidor, czerwona papryka, cebula, biały ser, mięso oraz kajmak. Na wschodzie zaznacza się wyraźniej wpływ Orientu, a na zachodzie kuchnia nawiązuje do środkowoeuropejskiego stylu. Na północy popularne są domowe produkty spożywcze, a na południu dominują kulinaria śródziemnomorskie, a przede wszystkim owoce morza.

Kuchnia bałkańska jest eklektyczna. Zachwyca różnorodnością i oryginalnością. Odwiedzając Bałkany, możesz liczyć na proste, sycące, a na dodatek smaczne dania, z których płynie aromat rozmaitych przypraw. Mięso spożywa się tutaj przede wszystkim w postaci grillowanej, pieczonej lub wędzonej.

Ćevapi jest daniem mięsnym przypominającym nieco tradycyjny turecki kebab. Składa się z grillowanych lub pieczonych kotlecików z mielonego mięsa. Zazwyczaj podaje się je z plackami zwanymi somun lub lepinjami, a także z cebulą oraz jogurtem. Z Serbii wywodzi się pljeskavica. To rodzaj kotleta mielonego przyrządzanego z mięsa wołowego lub wieprzowego, a często z ich obu. Częsty dodatek stanowią pomidory. Za to tradycyjnym macedońskim daniem jest tavče gravče, czyli gulasz z fasolą. Fasolę gotuje się razem z papryką, cebulą, pomidorami, czosnkiem i odpowiednio przyprawia. Z dań bezmięsnych warto sięgnąć po sałatkę szopską, która jest pełna warzyw, a swój wyjątkowy smak zawdzięcza słonemu serowi owczemu. Bałkańskie sery zdecydowanie zasługują na uwagę.

Burek z serem – nadziewane ciasto półfrancuskie

Burek jest tradycyjną potrawą serwowaną w Bośni i Hercegowinie. Można go zjeść na śniadanie lub zabrać w podróż. Sprawdzi się podczas rodzinnych spotkań oraz pikników. To ciasto filo z nadzieniem z mięsa, sera, ziemniaków lub szpinaku. Proponujemy przetestować wersję z serem: https://uwielbiam.pl/przepis/burek-z-serem. Można też eksperymentować z zupełnie innymi nadzieniami, np. z dyni. Świetnym pomysłem jest wzbogacanie smaku o dodatki takie jak cebula oraz zioła. Na szczęście ciasta filo nie trzeba przygotowywać samodzielnie – można je po prostu kupić. Ma postać cienkich płatów.

Baklava czekoladowa – deser, któremu trudno się oprzeć

O baklavie większość osób przynajmniej słyszała, a kto jej skosztował, zwykle chętnie ponownie sięga po tę słodycz. To deser często serwowany w Bułgarii i Grecji, ale można go spotkać też w innych krajach bałkańskich takich jak Bośnia, Czarnogóra oraz Macedonia. Jest też rozpowszechniony na terenie Turcji. Do jego przygotowania potrzebne jest ciasto filo. Zobacz, jakie produkty jeszcze będą niezbędne: https://uwielbiam.pl/przepis/baklava-czekoladowa. Przede wszystkim baklava jest ciastem z orzechami. Zwykle stosuje się orzechy włoskie oraz migdały. W naszej recepturze zastosowaliśmy orzechy laskowe. Deser wzbogaciliśmy o ciemną czekoladę.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x