Strona główna Desery i wypieki Czekoladowo – orzechowa chrupka do tortu
Czekoladowo - orzechowa chrupka do tortu

Czekoladowo – orzechowa chrupka do tortu

Odkąd upiekłam swój pierwszy tort zawierający w środku chrupkę, nie wyobrażam sobie już piec tortów bez chrupki. Jeśli chcesz by w środku Twojego tortu znalazła się delikatnie chrupiąca struktura, spróbuj koniecznie poniższego przepisu na chrupkę z mleczną czekoladą, orzechami laskowymi i francuską prażynką. Chrupkę możesz przygotować wcześniej przed etapem składania tortu, wylać ją na papier do pieczenia i odstawić do stężenia w lodówce. Tak przygotowany blat chrupki włóż pomiędzy krem – musisz położyć ją na cienkiej warstwie kremu i szczelnie przykryć resztą kremu, to zapewnia łączność z biszkoptem. Chrupka musi mieć też nieco mniejszą średnicę niż sam tort, najlepiej by była mniejsza o 1-1,5 centymetra niż sam biszkopt. Do przygotowania chrupki użyłam mlecznej czekolady Milka, podane proporcje są dostosowane do tej właśnie czekolady. Inne rodzaje czekolad mają inny skład i właściwości, przez co chrupka może wyjść zbyt twarda i ciężko się kroić w torcie lub mieć zbyt luźną konsystencję. Do przygotowania chrupki użyłam domowej prażynki w francuskiej, która jest niezastąpiona przy tworzeniu chrupki do tortu. Prażynka nadaje idealną chrupkość w tortowej chrupce, jednocześnie nie utrudnia krojenia tortu. Nie bój się dodatku oleju rzepakowego w chrupce, olej jest niewyczuwalny, dzięki niemu tort kroi się bezproblemowo i nic nie odkształca się podczas krojenia.

Chrupka do tortu

Chrupka do tortu

4.6 z 9 głosów
Danie: WypiekiKuchnia: FracuskaTrudność: Łatwe
Ilość

1

chrupka
Przygotowanie

10

min.
Gotowanie

5

min.
Kalorie

200

kcal

Chrupka do tortu z mleczną czekoladą, orzechami laskowymi i domową prażynką. Chrupka z łatwością się kroi w torcie, jest przepyszna.

Tryb gotowania.

Dłuższe podświetlenie ekranu

Składniki:

  • 50 g mlecznej czekolady Milka

  • 20 g orzechów laskowych prażonych

  • 30 g domowej prażynki

  • 20 g oleju rzepakowego


Sposób przygotowania:

  • Z podanych proporcji przygotujesz prażynkę odpowiednią do tortu o średnicy 16-17 centymetrów.
  • W rondelku zagotuj wodę. Czekoladę podziel na mniejsze kostki, przełóż do miseczki i ułóż w kąpieli wodnej nad rondelkiem. Mieszaj łyżką do momentu aż czekolada się roztopi. Miseczkę zdejmij z kąpieli wodnej i pozostaw czekoladę do całkowitego wystudzenia (czekolada musi się wystudzić ale zachować płynną konsystencję).
  • Do wystudzonej czekolady wlej olej rzepakowy i wymieszaj do połączenia.
  • Prażone orzechy laskowe (prażone orzechy nie posiadają skórki, gotowe prażone orzechy laskowe kupisz w większości marketów) posiekaj drobno nożem. Dodaj je wraz z pokruszoną prażynką do masy czekoladowej i dokładnie wymieszaj.
  • Na papierze do pieczenia odrysuj okrąg odpowiadający wielkości tortu i wytnij nożyczkami. Papier do pieczenia połóż na płaskim talerzu. Wyłóż masę na chrupkę formując ją w okręg o około 1-1,5 centymetra mniejszy niż blat biszkoptu.
  • Wstaw do lodówki aż stężeje. Później owiń folią spożywczą, przechowuj w lodówce do momentu składania tortu.

Uwagi:

  • Podane proporcje są dostosowane do czekolady mlecznej z Milki. Inne rodzaje czekolady mogą zachowywać się zupełnie inaczej, przez co chrupka może wyjść zbyt twarda lub ciężko zastygać.
  • Z podanych proporcji przygotujesz chrupkę to tortu o średnicy 16-17 centymetrów. Jeśli zamierzasz upiec większy tort, musisz odpowiednio zwiększyć proporcje składników na chrupkę.

Instagram @proste.pesto

Obserwuj @proste.pesto i oznaczaj nas #proste.pesto

Facebook ProstePesto

Zobacz ProstePesto na Facebooku

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*