Szybki deser do popołudniowej kawy to niewątpliwie tarta filo porzeczkowa. Będąc na Korfu jedliśmy praktycznie codziennie jakieś wypieki z ciasta filo zarówno na słodko jak i na słono. Inspirowana grecką kuchnią postanowiłam upiec ciasto z porzeczkami, a zamiast tradycyjnego ucieranego, czy kruchego ciasta wykorzystałam paczkę filo, która uchowała się w lodówce.
Ciasto filo to rodzaj ciasta na makaron bardzo cienko rozwałkowanego. To ciasto świetnie zastępuje francuskie. Można je kupić gotowe w sklepie. Widziałam kiedyś program w telewizji jak wygląda przyrządzanie tego ciasta i doszłam już wtedy do wniosku, że raczej nigdy nie podejmę się zadania wykonania filo ciasta.
Sourfa to turecka nazwa tarty z filo ciasta. Jak wiadomo kraje ze sobą graniczące mają podobne tradycje kulinarne. Dlatego na filo wypieki można natrafić w Turcji, Grecji i na Cyprze.
Bardzo smakowała mi tarta z waniliowym budyniem, którą podawała nam na śniadanie właścicielka hotelu, gdzie zamieszkaliśmy podczas naszego tegorocznego pobytu na Korfu. Dlatego postawiłam właśnie na nadzienie budyniowe, które połączyłam z czerwoną porzeczką. Przyznam, że sama tarta budyniowa była za słodka dla mnie. Dodatek kwaśnej porzeczki nadaje wypiekom orzeźwiający smak.
Wypieki z ciasta filo smakują najlepiej zaraz po upieczeniu. Najlepiej je jeść jeszcze lekko ciepłe. Przyrządzając tartę budyniowa należy jednak pamiętać aby tarta lekko ostygła. Budyń wtedy się zetnie, a tarta będzie można łatwo pokroić.
Tarta filo porzeczkowa
4 – 5 porcji
Składniki:
1 opakowanie ciasto filo, 400 g
150 g masła, roztopionego
400 ml śmietanki, 36% tł.
4 duże średniej wielkości
250 g cukru
2 łyżeczki pasty waniliowej lub ekstraktu waniliowego
250 g czerwonej porzeczki
2 łyżki cukru pudru
Otworzyć opakowanie z ciastem filo i rozłożyć na blacie. Przykryć ciasto wilgotną ściereczką. Pojedynczy arkusz posmarować rozpuszczonym masłem, zwinąć w harmonijkę o wysokości 3 cm, a następnie zwinąć w ślimaczki. Układać luźno w okrągłej formie o średnicy 24 cm.
Nastawić piekarnik na 180ºC. Wstawić formę z ciastem do nagrzanego piekarnika i piec przez 20 minut na złoty kolor. Upieczone ciasto wyjąc z piekarnika i ostudzić.
W misce zmiksować lekko jajka ze śmietanką i pastą waniliową. Następnie dodać cukier i wymieszać. Polać ciasto masą budyniową i posypać porzeczkami. Wstawić do nagrzanego na 180ºC piekarnika i piec około 30 minut. Upieczone ciasto wyjąć z piekarnika i studzić około 10 minut. Potem posypać cukrem pudrem i nakładać porcje łyżką na talerzyk. Smacznego!