Jajka smażone czyli klasyka polskiej kuchni.

Lubicie jajka? W jakiej formie?

U nas najczęściej właśnie jajka smażone czy też gotowane na twardo, ale lubimy też omlety, jajecznicę czy jajko w koszulce. Świetne są też wszelakie jajka faszerowane, nie lubię natomiast jajek na miękko gotowanych.

Takie jajka smażone moje dzieci sobie upodobały, więc u nas często są robione na szybkie posiłki.

 

PRZEPIS JAJKA SMAŻONE

Składniki:

5 jaj

1 cebula

1 pomidor

5 łyżek oliwy

sól

pieprz

 

Jak zrobić jajka smażone:

Cebulę kroimy drobno i podsmażamy  na oliwie.

Pomidora drobno kroimy i dodajemy do cebuli.

Na warzywa wybijamy jajka, oprószamy solą i pieprzem.

Patelnię przykrywamy przykrywką i zmniejszamy grzanie.

Zostawiamy na 2 minuty az jajka się zetną.

 

Postaw mi kawę na buycoffee.to