niedziela, 23 lipca 2023

Wakacyjna sałatka z bobem i czereśniami

Ostatnia sałatka na upalne dni skradła Waszą uwagę i podniebienia, dlatego dziś przychodzę z kolejną propozycją sałatkowej pyszności!
Tym razem to esencja prosto z lipcowego ogrodu :)
Są lekkie liście szpinaku, chrupiące gruntowe ogórki, dymka, mięsisty zielony bób i...najsłodsze czereśnie.
Sama byłam zdziwiona tym napotkanym gdzieś połączeniem ale czereśnie na wytrawnie smakują niesamowicie!
Nadają sałatce słodyczy, soczystości, wynoszą ją w zupełnie nowy wymiar - wymiar rozkoszy lipcowych :)
Do tego jeszcze kremowe awokado, by jeszcze bardziej zróżnicować teksturę i wprowadzić kremowość.
A całość posypana słoną fetą i skórką z cytryny, która domyka to szaleństwo swoją energetyczną świeżością.
Czujecie te zapachy? :) 
To taka sałatka, która przywoła najlepsze wspomnienia z beztroskich wakacji w ogrodzie dziadków i radosnego biegania po działce, która od wejścia pachniała wszelką letnią obfitością smaków.
Niezależnie zatem w jakim momencie lata jesteście, czy już wróciliście w wakacyjnych wojaży, jesteście w trakcie, czy tak jak ja dopiero czekacie na tę chwilę błogości, koniecznie zaserwujcie sobie talerz ze wszystkimi odcieniami zieleni lipcowej, dopóki wszystko w zasięgu ręki! :)
A jeśli lubicie takie niecodzienne połączenia smaków, spróbujcie też chrupiącej sałatki z pieczonym kalafiorem i daktylami!









































Sałatka z bobem, czereśniami i fetą
Potrzebujesz:

  • 100g świeżych liści szpinaku
  • 2-3 ogórki gruntowe
  • 1 cebula dymka 
  • 1 szklanka ugotowanego i wyłuskanego bobu
  • 3/4 szklanki wydrylowanych czereśni
  • 30g sera feta
  • 1/2 dojrzałego awokado
  • skórka otarta z 1/2 cytryny
  • 1/2 łyżki posiekanego koperku
  • 1/2 łyżki soku z cytryny
  • sól, pieprz do smaku
  • oliwa z oliwek
Sposób przyrządzenia:
1. Ogórki umyj i pokrój w półplasterki, dymkę posiekaj.
2. Awokado pokrój w cienkie plasterki lub kostkę.
3. Ułóż warstwami wszystkie składniki na talerzu, zaczynając od liści szpinaku i kończąc na pokruszonej fecie, koperku i skórce z cytryny.
4. Dopraw do smaku solą, pieprzem i skrop obficie oliwą.
5. Możesz też wszystkie składniki wymieszać w misce i serwować klasycznie.

Smacznego!









































Broad beans, cherries and feta salad
Ingredients:
  • 100g of fresh spinach leaves
  • 2-3 field cucumbers
  • 1 spring onion
  • 1 cup of cooked and shelled broad beans
  • 3/4 cup of pitted cherries
  • 30g feta cheese
  • 1/2 of a ripe avocado
  • zest of 1/2 lemon
  • 1/2 tbsp chopped coriander
  • 1/2 tbsp lemon juice
  • salt, pepper to taste
  • olive oil
Method:
1. Wash cucumbers and cut into half slices, chop spring onions.
2. Cut the avocado into thin slices or cubes.
3. Layer all the ingredients on the plate, starting with the spinach leaves and ending with the crumbled feta, dill and lemon zest.
4. Season to taste with salt and pepper and drizzle generously with olive oil.
5. You can also mix all the ingredients in a bowl and serve classic.

Enjoy!




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...