Uwielbiam faszerowane kwiaty cukinii, ale w tym roku zasadziłam w ogrodzie również dynię i okazało się, że jej kwiaty są jeszcze smaczniejsze! Mój ulubiony farsz zawsze zawiera fetę, a tym razem zestawiłam ją z pure z dyni i moją ulubioną odmianą papryki, czyli jalapeño, która również pięknie plonuje nam w szklarni. Przygotowanie takiej przekąski jest bardzo proste, a efekty zadowalają podniebienie i oczy :)
Na 6 faszerowanych kwiatów:
- 6 kwiatów dyni
- 150 g sera feta
- 1 łyżka pure z dyni
- 1 łyżka jogurtu greckiego
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 łyżka posiekanej papryczki jalapeño (lub mniej/więcej wg waszego uznania)
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
- szczypta świeżo mielonego pieprzu
dodatkowo:
- jajko
- 1/4 szklanki mąki pszennej
- 1/4 szklanki mleka
- 1/4 szklanki wody gazowanej
- olej do smażenia
- cząstki cytryny do podania
- skórka starta z cytryny
Ser feta ucieramy z jogurtem, pure z dyni i sokiem z cytryny.
Dodajemy posiekaną papryczkę i natkę pietruszki. Jeśli trzeba doprawiamy solą i pieprzem.
Kwiaty delikatnie opłukujemy (na mojej działce warzywa są niepryskane, więc opłukuję kwiaty tylko z ewentualnych robaczków ;)).
Każdy z nich nadziewamy farszem i delikatnie zlepiamy górę, by ten nie wypłynął podczas smażenia.
Jajko mieszamy z mąką, mlekiem i wodą gazowaną, tak by miało konsystencję ciasta na naleśniki.
Każdy kwiat obtaczamy w cieście i smażymy na oleju z obu stron, do zrumienienia.
Podajemy z cząstkami cytryny, posypane startą skórką.
Zdecydowanie najlepiej smakują na ciepło.
Smacznego :)
2 komentarze
Twój przepis na kwiaty dyni faszerowane fetą, dynią i jalapeno jest po prostu oszałamiający! Muszę przyznać, że jestem całkowicie zafascynowana tą wyjątkową kombinacją składników i kreatywnością, którą wykazałeś, łącząc je razem.
Jako ktoś, kto uwielbia eksperymentować w kuchni i próbować nowych smaków, jestem zachwycona tym przepisem. Wydaje się być nie tylko smaczne, ale także wizualnie atrakcyjne, co jest dla mnie równie ważne. Twoje zdjęcia są tak apetyczne, że aż chce się wskoczyć do kuchni i zacząć gotować od razu!
Inspirując się tym przepisem, zdecydowanie przygotuję te faszerowane kwiaty dyni na nadchodzące spotkanie z przyjaciółmi. Jestem pewna, że będą oni równie zaintrygowani i zachwyceni tym daniem, jak ja.
Dziękuję bardzo! Życzę udanego i smacznego spotkania :)