Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Babka piaskowa z rodzynkami

 Babka piaskowa to ciasto, którego nie trzeba przedstawiać. Proste, pyszne, aromatyczne i szybkie w przygotowaniu. Są wersje dwu-, trzy kolorowe. Moja dzisiejsza propozycja to wypiek z rodzynkami. Równie smaczny , co aromatyczny i mięciutki. Babkę piaskowa z rodzynkami przygotowuje się praktycznie tak samo, jak tradycyjną wersję, lecz dodajemy do niej rodzynki. Moim zdaniem ten wypiek polubią duzi i mali. Doskonałe na przyjęcia w ogrodzie. Polecam ! Składniki: 200 g masła 150 g mąki pszennej 150 g mąki ziemniaczanej 150 g cukru 50 g rodzynek 30 g cukru waniliowego 30 g cukier puder 10 g proszku do pieczenia 4 jajka Rodzynki parzymy wrzącą wodą przez 15 minut. Odcedzamy. Lekko posypujemy mąką pszenną. Białka oddzielamy od białek. Miękkie masło ucieramy na puch z dodatkiem cukru waniliowego i cukru. Dodajemy żółtka. Miksujemy. Dodajemy mąkę pszenną i mąkę ziemniaczaną oraz proszek do pieczenia. Miksujemy. Dodajemy rodzynki. Mieszamy. Białka ubijamy na puch. Dodajemy do ciasta. Blachę kek

Ciasto bez pieczenia a'la Twix

 Ciasta bez pieczenia bez wątpienia są jednymi z najlepszych propozycji w upalne dni. Uwielbiam łączyć nowe smaki, dzięki temu takie ciasto jest zarazem interesujące i smaczne. Moja dzisiejsza propozycja nawiązuje smakiem i aromatem do znanych batoników. Ciasto bez pieczenia a'la Twix łączy w sobie warstwę kajmakową, budyniową przełożoną herbatnikami. Całość udekorowana jest warstwą z bitej śmietany i kakao.  Moim zdaniem to ciasto nadaję się zarówno na piknik, jak i rodzinne spotkanie w letnie popołudnie. Polecam !

Składniki:

masa kajmakowa

400 g masy kajmakowej

masa budyniowa

500 ml mleka 2%

150 g masła

150 g cukru

60 g budyniu waniliowego

20 g mąki ziemniaczanej

3 żółtka

masa śmietanowa

300 ml śmietany 30%

100 g cukru pudru

20 g śmietanfixu

dodatkowo

300 g herbatników kruchych

30 g kakao

Masa budyniowa: 300 ml mleka gotujemy wraz z cukrem i masłem. W pozostałym mleku rozpuszczamy żółtka, budyń i mąkę. Masę dodajemy do gotującego się mleka. Gotujemy gęsty budyń. Studzimy.

Na kwadratowej blaszce układamy warstwę herbatników. Na herbatnikach układamy masę kajmakową. Na masie kajmakowej układamy ponownie warstwę herbatników. Na herbatnikach układamy masę budyniową. Na masie budyniowej układamy ostatnią warstwę herbatników. Studzimy. 

Masa śmietanowa: Zimną śmietanę ubijamy na puch. Dodajemy cukier i śmeitanfix. Miksujemy. Masę śmietanową układamy na warstwie herbatników. Posypujemy kakałem. 

Ciasto chłodzimy w lodówce przez kilka godzin. 


Smacznego !


Komentarze

Popularne posty

Drukuj