lipca 21, 2023

Koktajl bananowo-jagodowy

Lato to sezon na owoce jagodowe. Borówki, maliny, porzeczki, poziomki, truskawki czy żurawina - świeże owoce są pyszne i zdrowe. Należą do tzw. superfoods, czyli naturalnych produktów o wyjątkowych walorach odżywczych i zdrowotnych.

Lista korzyści wynikających z włączenia owoców jagodowych do naszej diety jest długa. Zalicza się do nich m.in. wysoką zawartość antyoksydantów, które pomagają naszemu organizmowi neutralizować zagrażające mu wolne rodniki. Ponadto wykazują działanie przeciwcukrzycowe, przeciwmiażdżycowe, przeciwnowotworowe, a także wspomagając obniżanie poziomu cholesterolu.

Warto więc korzystać z sezonu na jagody - może pyszny koktajl na ochłodę?



Koktajl bananowo-jagodowy - przepis na 4 porcje

Do przygotowania koktajlu będą Ci potrzebne:

  • 2 banany,
  • 200g borówek,
  • 200g jeżyn,
  • 7 daktyli,
  • awokado,
  • 20g mielonych migdałów,
  • 400g jogurtu naturalnego.

1. Banana i awokado obierz ze skórki, z awokado usuń pestkę.
2. Wszystkie składniki wrzuć do blendera i zmiksuj.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © Z notatnika dietetyka , Blogger