Błędy przy gotowaniu bobu są tematem mojego dzisiejszego postu.

Mamy lipiec i właśnie sezon na bób w pełni.

Uwielbiam tą fasolę i chętnie zajadam się nią teraz a także mrożę na później.

Bób bardzo prosto ugotować jednak trzeba pamiętać o dwóch błędach i naprawdę ich unikać by cieszyć się super smakiem i świetnymi wartościami odżywczymi tej fasoli.

 

BŁĘDY PRZY GOTOWANIU BOBU

1 Nie wrzucamy bobu do zimnej wody tylko do wrzątku.

Należy o tym pamiętać by nie zalewać bobu zimną wodą i zaczynać gotować, tylko by bób wrzucić na osolony wrzątek.

Kiedy zaczynamy gotowanie od zimnej wody to po pierwsze dłuższe gotowanie wypłukuje wartości odżywcze do wody a po drugie bób rozgotowuje się w ten sposób.

 

2 Nie rozgotowujemy bobu, pilnujemy gotowania

Nie spuszczamy bobu z oczu bo łatwo kipi i szybko potrafi się rozgotować.

Wrzucamy na wrzątek i gotujemy 2-5 min w zależności od ilości.

Obserwujemy, próbujemy i nie rozgotowujemy, bo traci wtedy smak i cenne właściwości też.

 

Postaw mi kawę na buycoffee.to