Wędlina z kurczaka z szybkowaru jest naprawdę prosta do przygotowania i szybka.

Można do niej użyć piersi kurczaka świeżych lub mrożonych.

Szybkowar to super maszyna, która ułatwia nam życie i oszczędza czas – lubię jej używać i zebrałam tu dla was sporo przepisów na dania z szybkowaru.

Ostatnio lubię w takie wędliny więc zostawiam inspirację.

 

 

PRZEPIS WĘDLINA Z KURCZAKA Z SZYBKOWARU

Składniki:

2 piersi kurczaka

sól

pieprz

czosnek granulowany

zioła prowansalskie

1 kostka rosołowa

 

Jak zrobić wędlinę z kurczaka z szybkowaru:

Kostkę rosołową rozpuszczamy w szklance wody i wlewamy do garnka szybkowaru.

Piersi kurczaka (jeśli mamy mrożone to nie rozmrażamy ich) sowicie obtaczamy w przyprawach: soli, pieprzu, czosnku granulowany, i ziołach prowansalskich.

Kurczaka wkładamy do garnka szybkowaru.

Zamykamy garnek i włączamy.

Od czasu jak się zassie i włączy się gotowanie pod ciśnieniem liczymy czas – 15 min dla kurczaka mrożonego lub 10 min dla świeżego.

Po tym czasie wyłączamy garnek, odparowujemy, otwieramy i zostawiamy wędlinę w sosie aż do ostygnięcia (jeszcze lepiej jak spędzi tak noc w lodówce).

Po tym czasie kroimy.

 

 

Postaw mi kawę na buycoffee.to