Wędlina z kurczaka z szybkowaru jest naprawdę prosta do przygotowania i szybka.
Można do niej użyć piersi kurczaka świeżych lub mrożonych.
Szybkowar to super maszyna, która ułatwia nam życie i oszczędza czas – lubię jej używać i zebrałam tu dla was sporo przepisów na dania z szybkowaru.
Ostatnio lubię w takie wędliny więc zostawiam inspirację.
PRZEPIS WĘDLINA Z KURCZAKA Z SZYBKOWARU
Składniki:
2 piersi kurczaka
sól
pieprz
czosnek granulowany
zioła prowansalskie
1 kostka rosołowa
Jak zrobić wędlinę z kurczaka z szybkowaru:
Kostkę rosołową rozpuszczamy w szklance wody i wlewamy do garnka szybkowaru.
Piersi kurczaka (jeśli mamy mrożone to nie rozmrażamy ich) sowicie obtaczamy w przyprawach: soli, pieprzu, czosnku granulowany, i ziołach prowansalskich.
Kurczaka wkładamy do garnka szybkowaru.
Zamykamy garnek i włączamy.
Od czasu jak się zassie i włączy się gotowanie pod ciśnieniem liczymy czas – 15 min dla kurczaka mrożonego lub 10 min dla świeżego.
Po tym czasie wyłączamy garnek, odparowujemy, otwieramy i zostawiamy wędlinę w sosie aż do ostygnięcia (jeszcze lepiej jak spędzi tak noc w lodówce).
Po tym czasie kroimy.
Zgadzam się! Szybkowar to prawdziwy wybawiciel w kuchni, a dania z niego wychodzą rewelacyjnie. Twoja wędlina z kurczaka wygląda przepysznie.
Uwielbiam dania z szybkowaru, w tym również takie wędliny. 🙂
Już nie mogę się doczekać aż ją zrobię 😍