Pyszne ciasto na kefirze – bez miksera, proste i ekspresowe!


Pyszne ciasto na kefirze – bez miksera, proste i ekspresowe!

Mega wilgotne oraz delikatne ciasto z sezonowymi owocami i rumianą kruszonką. Bardzo proste i wręcz ekspresowe w wykonaniu. Polecam!

 

 

 Foremka, której użyłam do pieczenia ma wymiary 32 x 20 cm

 

Składniki:

* wszystkie składniki na ciasto powinny być w temperaturze pokojowej, wyjmujemy je z lodówki na co najmniej 1 godzinę przed przygotowaniem ciasta

  • Ciasto:

3,5 szklanki mąki pszennej

2 łyżeczki proszku do pieczenia

3 jajka

1 szklanka cukru

3/4 szklanki oleju

1,5 szklanki kefiru

  • Dodatkowo:

ok 350g owoców typu maliny, borówki, jagody, porzeczki, morele, truskawki…

  • Kruszonka:

100g zimnego masła

1 szklanka mąki

pół szklanki cukru

1 opakowanie cukru waniliowego

 

 

*** Do miski wbijamy jajka, wsypujemy cukier oraz wlewamy kefir. Mieszamy na jednolitą masę   ***

*** Do masy wsypujemy mąkę oraz proszek do pieczenia ***

*** Mieszamy ***

*** Wlewamy olej i mieszamy, aż ciasto wchłonie płyn i będzie miało jednolitą oraz gładką konsystencję ***

*** Ciasto przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia (moja foremka do pieczenia ma wymiary 32 x 20 cm ) ***

*** Na wierzch ciasta wykładamy owoce ***

*** Przygotowujemy kruszonkę. Wszystkie składniki na kruszonkę umieszczamy na blacie lub stolnicy i rozcieramy palcami, aż powstaną grudki ***

*** Ciasto posypujemy równomiernie kruszonką ***

*** Blaszkę z ciastem wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180’C i pieczemy przez około 50 minut – do suchego patyczka ***

*** Kroimy po przestudzeniu ***

*** SMACZNEGO ***

 

 

POLECAM TAKŻE:

  • IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ


KOMENTARZE

4 komentarzy do “Pyszne ciasto na kefirze – bez miksera, proste i ekspresowe!