Menu Zamknij

Deser Truskawkowe Tiramisu

Sezon truskawkowy dobiega końca, ale nazbierałam jeszcze w ogrodzie trochę owoców i postanowiłam zrobić deser Truskawkowe Tiramisu. Jest to letni deser na bazie kremu śmietanowego z mascarpone oraz musu truskawkowego. Ponadto podstawowym elementem nawiązującym do tradycyjnego tiramisu są biszkopty nasączone kawą z dodatkiem likieru amaretto (można go pominąć). Deser Truskawkowe Tiramisu to świetny pomysł na coś słodkiego do kawy na przygotowanie którego poświęcimy niewiele czasu. Jest to owocowa wersja popularnego włoskiego deseru, a jego smak możemy zmieniać w zależności, jakich użyjemy owoców, a mogą to być również maliny lub owoce leśne. Robiąc deser Truskawkowe Tiramisu nie musimy mieć ładnych, równych owoców, ponieważ są one później blendowane na mus. Natomiast jeżeli nie posiadamy blendera to truskawki można też podusić widelcem. Deser Truskawkowe Tiramisu nie jest zbyt słodki, a raczej orzeźwiający. Dodatkowo przed podaniem wierzch deseru można oprószyć kakao.

Deser Truskawkowe Tiramisu

Składniki na Deser Truskawkowe Tiramisu:

  • 400 g świeżych truskawek
  • 100 ml słodkiej śmietanki 30%
  • 1 opakowanie (250 g) serka mascarpone
  • około 70 g biszkoptów
  • 1 filiżanka mocnej kawy
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 4 łyżki likieru amaretto (można pominąć)
Deser Truskawkowe Tiramisu

Przygotowanie Deseru Truskawkowe Tiramisu:

  1. Z truskawek usunąć szypułki, umyć, przełożyć do blendera, dodać łyżkę cukru, zmiksować na mus. Kilka truskawek zostawić do dekoracji.
  2. Schłodzoną słodką śmietankę przelać do miski, dodać łyżkę cukru pudru, ubić na sztywno. Pod koniec ubijania dodawać porcjami serek mascarpone i dwie łyżki likieru amaretto. Krótko zmiksować do połączenia składników.
  3. Kawę przelać do miseczki, dodać dwie łyżki likieru amaretto. Biszkopty przełamać na pół, delikatnie namoczyć w kawie i układać po dwa biszkopty na spodzie pucharków (zostawić kilka do dekoracji). Następnie włożyć po dwie łyżki kremu śmietanowo-serowego. Kolejna warstwa to mus truskawkowy. Na wierzch dodać po łyżce kremu śmietanowego. Pozostawione truskawki pokroić na mniejsze kawałki, ułożyć na wierzchu deseru. Udekorować kawałkami biszkoptów.
  4. Deser przykryć i wstawić na godzinę lub półtorej godziny do lodówki.
  5. Polecam wypróbować przepis na ciasto truskawkowe tiramisu.
Deser Truskawkowe Tiramisu
Opublikowany wCiasta i desery

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *