Ciasta owoce Polecane

Ciasto malinowa góra lodowa

6 lipca 2023
Ciasto malinowa góra lodowa

Malinowa góra lodowa bez pieczenia

Super orzeźwiający deser z owocami malin  idealny na lato, malinowa góra lodowa bez pieczenia. Wysokie ciasto malinowa góra lodowa prosty przepis na ciasto z biszkoptami i śmietankowym kremem z mlekiem w proszku. Czerwone kwaśne maliny idealnie kontrastują z białą słodką, mleczną masą. Dopełnieniem całości są ciasteczka, spód jest z herbatników, a środkowa warstwa i górna to biszkopty. Jak zrobić malinową górę lodową? Na Blogu Dieta Moja Pasja znajdzie więcej przepisów na ciasta i desery.

Malinowa góra ciasto 

Ciasto góra lodowa z mlekiem w proszku znakomicie się sprawdza latem, kiedy wysoka temperatura szybko zmiękcza zimne masy. Masa z mlekiem w proszku jest bardziej stabilna i nie podchodzi wodą. Jak zimą uwielbiam ciasta pieczone, tak latem wysoka temperatura zniechęca mnie do odpalania piekarnika. I dlatego chętnie przygotowuję takie ciasta na zimno. Góra lodowa z malinami, tak samo jak malinowa chmurka to ciasto które najlepiej smakuje latem, wiadomo zimą też można kupić owoce, ale to już nie jest ten smak. Ciasto malinowa góra lodowa jak zrobić?

Zapraszam na przepis 🙂

 

 

Ciasto malinowa góra lodowa bez pieczenia

Ciasto malinowa góra lodowa

 

 

 

Ciasto malinowa góra lodowa przepis 

herbatniki 200 g

biszkopty długie 2 paczki ( po 180 g)

maliny 400 g

mleko w proszku 1 szklanka

serek naturalny 500 g

śmietanka słodka 30 – 36 %  600 ml

galaretka malinowa 3 sztuki

żelatyna 3 łyżeczki

mleko płyn 100 ml

cukier około 3/4 szklanki

wanilia 1/2 łyżeczki

 

 

góra lodowa z mlekiem w proszku

góra lodowa z mlekiem w proszku

 

 

 

Ciasto malinowa góra lodowa jak zrobić 

Szklanka 250 ml, blaszka 25 x 25 cm lub inne naczynie podobnych rozmiarów. W takich ciastach najlepsze są formy z odpinanym rantem, jeżeli takiej nie masz wyłóż naczynie folią spożywczą. Papier do pieczenia raczej się nie sprawdza lubi rozmakać.

Dwie galaretki ( każda na 0,5 l wody) rozpuść w 200 ml gorącej wody. Odstaw do ostygnięcia. Trzecią galaretkę rozpuść  w 300 ml gorącej wody, także odstaw.

Do małego naczynie wlej mleko, dodaj żelatynę i odstaw aby napęczniała. Następnie podgrzej w kąpieli wodnej lub mikrofali  ( nie zagotuj) gdy żelatyna zrobi się płynna odstaw do wystygnięcia. Mleko możesz zastąpić wodą.

Blaszkę wyłóż herbatnikami.

 

malinowa góra z mlekiem w proszku

malinowa góra z mlekiem w proszku

 

 

Pierwsza warstwa malinowa

Śmietankę ubij na sztywno, dodaj pół szklanki mleka w proszku i delikatnie razem połącz.

Zimny serek przełóż do miski, dodaj 1/2 szklanki mleka w proszku i zmiksuj. Dodaj 1/3 ubitej śmietanki delikatnie połącz mikserem na wolnych obrotach.

Następnie dodawaj po łyżce zimnej tężejącej galaretki ( tej rozpuszczonej w 200 ml wody), cały czas wolno miksując.

Gotową masę wyłóż na herbatniki, wyrównaj.

W masę powciskaj ( tak do połowy) biszkoptu, a pomiędzy nimi poukładaj w odstępach maliny.

Z pozostałej śmietanki dodaj wanilię i zimną, ale wciąż płynną żelatynę, dokładnie wymieszaj. Wyłóż 3/4 masy na maliny i biszkopty i wyrównaj. Pozostaw sobie trochę bitej śmietany do dekoracji.

 

ciasto góra malinowa

ciasto góra malinowa

 

 

Na wierzchu ponownie w odstępach ułóż biszkopty, pamiętaj o tym aby nie pokrywały się z tymi na spodzie. Wciskając lekko ciastko w masę  gdy trafisz na opór to znak, że jest pod spodem biszkopt, należy przesunąć go odrobinę w jedną lub drugą stronę.

Jeżeli galaretka rozpuszczona w 300 ml stężała Ci, lekko ją podgrzej, dodaj do niej około 100 – 150 g malin, zależy jak gęsto lubisz.

Na biszkoptach rozłóż kleksy pozostałej śmietany, czym mniej symetrycznie tym lepiej. A pomiędzy nimi tężejącą galaretkę z malinami.

Tak przygotowane ciasto odstaw do lodówki aby masa stężała a ciastka zmiękły.  To wersja powolna.

Jeżeli Ci się śmieszy i chcesz zrobić ciasto szybko i szybko mieć gotowe do podania, do składników ciasto malinowa góra dodaj szklankę mleka. I tak herbatniki, jak i biszkopty przed ułożeniem, włożeniem do masy zamocz w mleku.  Ciastka szybko zmiękną, wystarczy godzina – dwie i ciasto gotowe do degustacji.

Jak widać prawdziwa wysoka góra, a nie mała góreczka. 😊 Kto chce niższe ciasto, może zmniejszyć proporcje masy.

Pamiętaj, to ciasto tak samo jak każde inne ciasto na zimno, znakomicie smakują gdy złapią trochę ciepłej temperatury, aby ich smaki zamknięte w chłodzie mogły się uwolnić.

Jeżeli lubisz tego typu desery warstwowe bez pieczenia polecam także: kokosowa góra lodowa, ciasto pianka truskawkowa i sernik na zimno z truskawkami.

Smacznego 😊

 

 

malinowa góra lodowa

malinowa góra lodowa

 

 

Jeszcze kilka uwag odnośnie dzisiejszego przepisu na ciasto z malinami. Jeżeli masz wybór malin, wybieraj te średnie, duże ciężko cisnąć między biszkopty, chyba że użyjesz mniej biszkoptów na rzecz malin. To zawsze plus, więcej owoców, jest jednak jedno ale. Biszkopty to nie tylko smak, wygląd malinowej góry mają za zadanie także zbierać wilgoć z masy, co robią idealnie.

Jeżeli Twoje ciasto szybko zostanie zjedzone, tych biszkoptów może być mniej, a więcej malin, jednak nie polecam pomijać ich całkowicie. Tak naprawdę nie ma góry lodowej tej pieczonej i tej bez pieczenia bez biszkoptów, czy to okrągłych czy podłużnych.

Kiedyś góra lodowa to było tylko ciasto z kremem i nic więcej, dziś jest wiele wariantów tego efektownego ciasta z owocami lub bez,  czyli dla każdego coś dobrego. Do miłego 👋

 

 

malinowa góra lodowa bez pieczenia

malinowa góra lodowa bez pieczenia

Zobacz również

Brak komentarzy

Zostaw komentarz