Słyszelim, że czekolada w zimowe wieczory humor poprawia. No to upieklim se ciasto czekoladowe i wypróbowalim. I co? I bujda – bimberek humor poprawia zdecydowanie lepiej. Jak hto nie wierzy, niech na sobie samym weźmie i wypróbuje.
Składniki:
Ciasto:
- 50 g mąki
- 150 g cukru
- 3 zółtka
- 6 białek
- 200 ml mocnej kawy rozpuszczalnej
- 60 g kakao
- 1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia
- 200 g gorzkiej czekolady dobrej jakości, o wysokiej zawartości kakao
- 20 ml whisky
- sól
Polewa:
- 150 g czekolady mlecznej
- 100 ml śmietanki 36%
- 2 łyżki miodu
Sposób przygotowania:
W rondelku zagotowujemy kawę z cukrem (100 g), dodajemy rozdrobnioną czekoladę i mieszamy do jej rozpuszczenia. Zdejmujemy rondelek z ognia, dodajemy whisky i kakao i dokładnie mieszamy, aż powstanie jednolita masa. Studzimy. Następnie dodajemy żółtka, miksujemy, dodajemy mąkę i proszek do pieczenia, miksujemy ponownie. W osobnym naczyniu ubijamy sztywną pianę z białek i soli, pod koniec ubijania dodajemy pozostały cukier. Pianę bardzo delikatnie łączymy z czekoladową masą.
Spód tortownicy (u nas średnica 27 cm, ale polecamy mniejszą – ciasto będzie wyższe) wykładamy papierem do pieczenia, boki smarujemy masłem. Z zewnątrz tortownicę szczelnie owijamy folią aluminiową. Na spód wylewamy ciasto i wyrównujemy. Tortownicę umieszczamy na dużej blasze do pieczenia z wysokimi brzegami, na blachę wylewamy gorącą wodę, tak, by sięgała do ok. 2 cm wysokości tortownicy. Wstawiamy o rozgrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy w kąpieli wodnej przez ok. 35 minut. Ciasto ma być wilgotne, konsystencją przypominające piankę. Jeśli w trakcie pieczenia wierzch ciasta zacznie za bardzo się podpiekać, przykrywamy je od góry folią aluminiową. Po wyjęciu ciasta z piekarnika studzimy i dekorujemy polewą.
Przygotowanie polewy: śmietankę zagotowujemy z miodem, następnie rozpuszczamy w niej czekoladę. Studzimy.
Zdecydowanie poprawia humor, szczególnie w tak pysznym wykonaniu. Wszystkiego najlepszego w Nowym Roku !
Dziękujemy za miłe słowa! I my wszystkiego dobrego w Nowym Roku Tobie, Jolanto, życzymy 🙂
już czytając składniki jestem w stanie sobie wyobrazić jak genialnie smakuje to ciasto. nie mogę się doczekać kiedy upiekę!
Upieklam i …..najlepsze ciacho czekoladowe jakie jadlam!!!!!mega!!!!!