Burritos na kolację to jedno z ulubionych dań moich dzieci. Ostatnio gotowałam carnitas z karkówki. Carnitas jest odpowiednikiem pulled pork, czyli tak zwanej szarpanej wieprzowiny. Lubię przyrządzać to danie. Wystarczy, że włożę mięso i pozostałe składniki do żeliwnego garnka i wstawię do piekarnika na kilka godzin.
Carnitas gotuję powoli przez kilka godzin. Mięso po ugotowaniu jest bardzo miękkie i można je łatwo poszarpać widelcem. Inną zaletą tego dania jest to, że można je przygotować wcześniej, a nawet zamrozić po ugotowaniu. Ja właśnie rozmroziłam carnitas i wykorzystałam na burritos.
Burritos przyrządzam z największej tortilla jaką można kupić w sklepie. Czasami piekę tortilla, ale dzisiaj poszłam na łatwiznę i zadowoliłam się kupną. Tortilla smakuje lepiej i daje się łatwiej formować, jeśli ją nieco podgrzejemy. Bardzo łatwo ją wtedy zwinąć w rulon. Burritos z carnitas można zrobić na ciepło, lekko je zapiekając w piekarniku podobnie jak quesadillas lub podgrzewając jedynie mięso.
Jeśli lubicie burritos na kolację to polecam ten przepis na carnitas poniżej. Sałatę i warzywa możecie wybrać według uznania. Ja zazwyczaj wybieram pomidory, ogórki, jakiegoś rodzaju sałatę i czerwoną cebulą. Lubię też dodać marynowane jalapeño i jakiś ser żółty. Oczywiście nie zapominam o dressingu na bazie majonezu. Zazwyczaj mieszam majonez z gęstym chili sosem. Jest najprostszy dressing, który świetnie pasuje do burritos.
Carnitas
8 – 10 porcji
Składniki:
1,3 kg karkówki bez kości
porcja sosu BBQ z tego przepisu
1 łyżka soli
2 cebule
6 ząbków czosnku
1 łyżeczka kajeńskiego pieprzu
1 łyżeczka czarnego pieprzu, młotkowanego
Burritos na kolację
4 pszenne tortillas
4 porcje carnitas
2 pomidory
1 ogórek
1 żółta papryka
½ główki sałaty lodowej
50 g startego, żółtego sera
kilka marynowanych jalapeño
Chili dressing do burritos
100 g majonezu, domowego
1 – 2 łyżki sosu sriracha
Mięso natrzeć solą, czarnym i kajeńskim pieprzem. Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę. Czosnek przecisnąć przez praskę. Umieścić mięso, cebulę i czosnek w żeliwnym garnku. Polać sosem BBQ i wstawić do piekarnika nastawionego na 125ºC. Gotować carnitas 5-6 godzin. Ugotowano mięso powinno się łatwo dzielić za pomocą widelca.
Przystąpić do montowania burrito. Warzywa pokroić w kostkę, sałatę drobno poszatkować. Majonez wymieszać z sosem chili. Tortilla podgrzać. Następnie ułożyć porcję sałaty, warzyw, mięsa, sosu, sera na tortilla. Polać dressingiemZwinąć w paczkę, zawijając brzegi do środku. Przekroić na pół, jeśli tortilla jest duża. Jeść na ciepło. Smacznego!