Dzisiaj dzielę się przepisem na najszybsze i najsmaczniejsze ogórki małosolne. To stary i sprawdzony przepis z którego korzystamy w mojej rodzinie od lat. Do przepisu wykorzystaj świeże i chrupiące ogórki, koniecznie niedużych rozmiarów. Prócz ogórków gruntowych, potrzebujesz też zestawu do kiszenia ogórków – w warzywniaku z pewnością znajdziesz gotowe pęczki z korzeniem chrzanu, koprem i liśćmi porzeczki lub wiśni. Nie zapomnij też o ząbkach czosnku które dodadzą smaku kiszonym ogórkom. Na powierzchni zalewy ułóż kromki pszennego pieczywa, które przyspieszy proces kiszenia. Chleb zdejmij po około 24 godzinach, kiedy rozpocznie się proces fermentacji, rozpoznasz go po tym że woda zacznie robić się mętna.
Dlaczego warto jeść ogórki kiszone?
Ogórki kiszone to popularny i zdrowy dodatek do wielu potraw. Oto kilka powodów, dlaczego warto jeść ogórki kiszone:
- Są bogate w probiotyki – ogórki kiszone są naturalnie kiszone, co oznacza, że zawierają probiotyki, które pomagają w utrzymaniu zdrowej flory jelitowej.
- Pomagają w utrzymaniu prawidłowej perystaltyki jelit – błonnik, który znajduje się w ogórkach kiszonych, pomaga utrzymać prawidłową perystaltykę jelit, co pomaga w utrzymaniu zdrowych jelit.
- Pomagają w utrzymaniu prawidłowego poziomu cukru we krwi – ogórki kiszone są niskokaloryczne i zawierają błonnik, co oznacza, że pomagają utrzymać prawidłowy poziom cukru we krwi.
- Są źródłem witamin i minerałów – ogórki kiszone zawierają witaminę K, potas, magnez, wapń i fosfor.
- Są dobre dla układu pokarmowego – ogórki kiszone pomagają w utrzymaniu zdrowej flory jelitowej i utrzymaniu prawidłowego trawienia.
- Są smaczne – ogórki kiszone są kwaśne i orzeźwiające, co czyni je doskonałym dodatkiem do wielu potraw.
- Są łatwo dostępne – ogórki kiszone są dostępne przez cały rok w sklepach i na rynkach.
- Są przyjazne dla środowiska – ogórki kiszone są często uprawiane w małych gospodarstwach, które nie używają dużych ilości chemikaliów i nawozów.
- Są ekonomiczne – ogórki kiszone są tańsze niż świeże, a także dłużej zachowują swoją świeżość.
Ogórki kiszone: dlaczego warto po nie sięgać?
Są smaczne i zdrowe, a włączenie ich do diety każdemu z nas przyniesie wiele korzyści. Ogórki kiszone to rewelacyjne źródło soli mineralnych, dzięki którym nasz organizm jest w stanie sprawniej funkcjonować. To również naturalne probiotyki, dzięki którym nasz układ odpornościowy otrzymuje niezbędne wsparcie.
Dlaczego warto włączyć takie kiszonki do swej diety?
Ogórki kiszone mają ogromną wartość odżywczą. Nie brak w nich ważnych witamin oraz minerałów, dzięki którym łatwiej nam utrzymać dobrą formę. Ogórki, przyjmowane w takiej formie, to rewelacyjne źródło witaminy C oraz witamin z grupy B, dzięki którym utrzymanie skóry w dobrej formie staje się łatwiejszym zadaniem. Ogórki kiszone, dzięki zawartości witaminy K, mogą mieć też rewelacyjny wpływ na proces krzepnięcia krwi, z kolei dzięki witaminie A, stają się wsparciem dla naszego wzroku oraz układu krwionośnego. Mniej problemów związanych z ciśnieniem krwi, cenne wsparcie dla przewodu pokarmowego oraz skuteczniejsza ochrona przed rozwojem chorób nowotworowych – oto kolejne powody, dla których warto postawić na takie kiszonki. Ogórki te świetnie sprawdzą się też w przypadku tych osób, które chcą sobie w naturalny sposób ułatwić odchudzanie. Dla własnego dobra, warto też wykorzystywać sok, który pozostaje po kiszonych ogórkach. Dlaczego? Bo zawiera on sporo bakterii mlekowych, dzięki którym nasz układ odpornościowy może sprawniej funkcjonować.