Kotlety z bakłażana

0 0
Kotlety z bakłażana

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Składniki

Ilość porcji:
Bakłażan: 1 sztuka
Sól: do posypania
Mąka pszenna: 100g
Mleko roślinne: 200g
Tymianek: 1 łyżeczka
Papryka wędzona: 1/2 łyżeczki
Sól: szczypta
Panko: do panierowania
Olej rzepakowy: do smażenia

Masz bakłażana i nie wiesz co z nim zrobić? Usmaż chrupiące medaliony!

  • Serves 2
  • Medium

Ingredients

Share

Bakłażan jest warzywem sezonowym, ale upolować go możemy przez cały rok w większości sklepów spożywczych. Dzisiaj chcę Wam pokazać jak zrobić proste kotlety z bakłażana, które będą świetnym dodatkiem np. do sałatki. REWELACYJNIE sprawdzą się również jako część głównego dania.

Kotlety z bakłażana

W okresie letnim bardzo chętnie sięgam po sałatki i Wam również polecam taki sposób podania dzisiejszych kotlecików. Moja sałatka składa się z miksu zielonych liści, pomidorków koktajlowych, czerwonej cebuli, kaparów, świeżego tymianku i domowego sosu tahini. Chrupiące kotlety z bakłażana dopełniają ją IDEALNIE!

Panierowany bakłażan – KĄCIK PORAD

  • Do panierowania kotletów użyłem panierki panko, której jestem wielkim fanem. Jeśli nie masz do niej dostępu, możesz również użyć bułki tartej.
  • Bardzo ważne jest, aby plastry bakłażana na początku oprószyć solą i przetrzeć po chwili ręcznikiem papierowym, ponieważ dzięki temu pozbędziemy się części goryczy.
  • Po usmażeniu możesz zadecydować, czy chcesz kotlety jeszcze przez chwilę podpiec w piekarniku, aby doszły do środka. Moim zdaniem warto to zrobić, ponieważ dzięki temu są delikatne i kremowe w środku.

Lubisz tworzyć dania z tym cudownym, fioletowym warzywem? Może Cię zainteresować sałatka z bakłażanem lub pasta z bakłażana, czyli baba ghanoush. Wolisz coś na ciepło? Idealna będzie caponata podana z ryżem lub makaronem oraz gulasz warzywny!

Kotlety z bakłażana

[Ocena: 5]

Składniki

Ilość porcji:
Bakłażan: 1 sztuka
Sól: do posypania
Mąka pszenna: 100g
Mleko roślinne: 200g
Tymianek: 1 łyżeczka
Papryka wędzona: 1/2 łyżeczki
Sól: szczypta
Panko: do panierowania
Olej rzepakowy: do smażenia

Wykonanie

1
Gotowe

Bakłażana umyj, osusz i pokrój w plastry o grubości około 1cm.

2
Gotowe

Każdy plaster porusz solą, natrzyj delikatnie i odstaw na 10 minut. Następnie przy pomocy ręcznika papierowego przetrzyj je bardzo dokładnie. Dzięki temu zabiegowi pozbędziemy się części goryczki.

3
Gotowe

W dużej misce wymieszaj mąkę, mleko i przyprawy. Powinno powstać ciasto o konsystencji tego na naleśniki.

4
Gotowe

Plastry bakłażana maczaj w powstałym cieście, a następnie bardzo dokładnie obtocz w panierce panko lub bułce tartej.

5
Gotowe

Na patelni rozgrzej olej (dużo oleju) i smaż medaliony z bakłażana z obu stron na złoty kolor.

6
Gotowe

Chcesz, żeby kotlety z bakłażana były bardziej delikatne? Ułóż je po usmażeniu na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Rozgrzej piekarnik do 200 stopni i podpiecz je przez 5 minut. Dzięki temu w środku będą delikatne i kremowe.

7
Gotowe

Kotlety z bakłażana są już gotowe. Podawaj je z ulubionymi warzywami i sosami. Smacznego!

Konrad Budzyk

Kotlety z bobu i ziemniaków
previous
Kotlety z bobu i ziemniaków
Zupa minestrone z makaronem
next
Zupa minestrone z makaronem
Kotlety z bobu i ziemniaków
previous
Kotlety z bobu i ziemniaków
Zupa minestrone z makaronem
next
Zupa minestrone z makaronem
Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
0
Masz pytanie? Spodobał Ci się przepis? Skomentuj!x